Destacat a l'Ajuntament

Ecoprocura2018Ecoprocura2018

Barcelona premiada a l'Ecoprocura per implementar una estratègia de Contractació Sostenible

Reconeixement per l'ús estratègic de la contractació en temes de sostenibilitat i innovació

L’Ajuntament de Barcelona ha estat guardonat amb el Premi que otorga la xarxa europea Procura+ pel desplegament del Decret de Contractació Sostenible, aprovat el passat mes d'abril del 2017. Les candidatures han estat avaluades per un jurat expert en compra pública verda que compta amb membres de l'Organització per a la OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) i d'ICLEI (Governs Locals per a la Sostenibilitat).

El Comissionat d’Ecologia Urbana, Frederic Ximeno, ha recollit el premi en la X edició de la Conferència EcoProcura, el gran esdeveniment europeu de contractació pública sostenible, circular i innovadora que organitza cada 3 anys l'ICLEI i que ha tingut lloc els dies 3, 4 i 5 d'octubre a Nijmegen, Holanda.

El guardó premia any rera any les experiències excel·lents en compra pública verda que tenen lloc a Europa i que comporten millores significatives de béns, serveis, processos i infraestructures públiques. Consta de 3 categories: l'adquisició sostenible de l'any, l'adquisició innovadora de l'any i la iniciativa de l'any estratègica envers una compra sostenible i d'innovació. Barcelona ha estat finalista d'aquesta darrera modalitat, juntament amb Londres i el seu programa de competències dels proveïdors de transports per crear formació i ocupació.

Barcelona ha guanyat el guardó per la seva estratègia d'implementar la Contractació Sostenible a escala de ciutat, amb implicacions en més de 50.000 licitacions anuals i una despesa de 1.100 milions d'euros. Els objectius de la iniciativa es focalitzen en 4 aspectes clau:

  • Millorar les condicions socials i laborals,
  • Promoure la participació de les pimes i l'economia social,
  • Protegir el medi ambient i
  • Fomentar la innovació.

El Consistori porta més de 20 anys treballant en l'ambientalització de l'administració de forma progressiva i compta, des del 2015, amb les Instruccions tècniques per a l'aplicació de criteris de sostenibilitat, una iniciativa pionera per tal d'introduir criteris ambientals en totes les contractacions.  Amb les Instruccions es fixen fixen mesures per reduir l’impacte de l’activitat municipal en 13 grups de productes i serveis prioritaris a través de l’eficiència en el consum de recursos, la contractació de serveis ecològics i la ecoinnovació i la gestió ambiental de les empreses contractades.

Fins ara, l'ús estratègic de la contractació ha donat lloc a condicions de treball millorades en contractes adjudicats, una important reducció del consum de recursos i d'electricitat, i un estalvi anual de més de 36.000 tones de CO2 a causa de la compra d'energia 100% renovable.

La iniciativa premiada demostra, tal com considera el Govern municipal, que la contractació pública de l'Ajuntament de Barcelona és una veritable eina de política econòmica de la ciutat de Barcelona, que va molt més enllà de l'adquisició de béns i serveis. Considera que aquest potencial s'ha de posar al servei de la millora general de les condicions laborals i mediambientals dels sectors productius.

Més informació al web del Premi Procura+.

FiraFira

Fira de Contractació Pública de Barcelona

Participació de pimes, empreses locals, emprenedores i innovadores en la prestació de serveis per impulsar la contractació pública sostenible

La primera Fira de Contractació Pública, impulsada per l'Ajuntament de Barcelona i PIMEC, es tracta d’una iniciativa pionera a Europa que servirà d’aparador dels 80 futurs contractes que l’Ajuntament licitarà durant el 2019 i el 2020 per un import superior als 545 milions d'euros i on s’espera que hi participin uns 300 professionals.

L'objectiu de la Fira és ser un espai de trobada entre l'Ajuntament i els seus potencials proveïdors per promoure en les licitacions públiques una major participació de les pimes, les empreses locals, emprenedores i innovadores. L'Ajuntament, Barcelona Activa, PIMEC i la Fundació PIMEC han signat un conveni estable de col·laboració per sumar esforços i aconseguir objectius comuns d'una banda, en la compra pública, amb l'impuls de la Fira o de la contractació pública electrònica, i de l'altra en diversos àmbits empresarials, com ara afavorir el relleu generacional entre les pimes i donar suport emocional a l'empresariat autònom de la ciutat.

Es convidarà les empreses a conèixer de primera mà lesFira característiques de les contractacions que s'hi exposen, promovent-ne un coneixement més gran que permeti garantir una participació més diversa en les futures licitacions. S’exhibiran contractes de molt diversa índole, rellevants tant per les seves característiques tècniques singulars, com per la importància econòmica, o bé per la seva crida a la innovació. A cada estand el personal tècnic municipal oferirà informació sobre aquests projectes de contractació i mantindrà un diàleg amb les empreses interessades a través d’entrevistes prèviament concertades a través dels diversos processos d’inscripció previstos al web que promocionarà la Fira.

El primer tinent d'alcaldia, Gerardo Pisarello, ha remarcat la "importància d'aquesta col·laboració publico privada per tenir una mirada necessària i diferent i apostar per una economia que pugui ser sostenible, innovadora i que doni a la petita i mitjana empresa el protagonisme que es mereix en l'economia de la ciutat". Pisarello ha subratllat l’aposta municipal per “fer de la contractació pública la principal eina d’incidència en el canvi de la concepció de l’economia de la ciutat amb la voluntat d’incorporar les pimes” i ha afegit que si “aquestes són capaces de vincular-se a l’economia circular, d’integrar les dones i d’apostar per una economia sostenible, tindran a l’Ajuntament al seu costat”.

La Fira tindrà lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) el dia 20 de novembre de 9h a 14h. Més informació sobre el programa, les taules rodones, els estands i espais i les inscripcions a l'espai web de la Fira.

Font i més informació al Servei de Premsa.

Samarreta GraciaSamarreta Gracia

Samarretes de cotó ecològic a les festes de Gràcia 2018

S'han venut prop de 7.000 samarretes de cotó orgànic certificat amb garanties de condicions de treball i  lliures de substàncies nocives

Per la Fundació Festa Major de Gràcia la samarreta té un valor especial i la seva presentació és l'acte que dóna el tret de sortida a les activitats de la Festa Major. Aquest any es va fer un pas més i es va apostar pel cotó orgànic!

En aquesta edició tal com explica Paula Vallejo, tècnica de producció i d'administració de la Fundació Festa Major de Gràcia, "es va decidir apostar per una samarreta de cotó orgànic com a garantia de qualitat de la samarreta". A més el producte triat també "disposava de garanties de treball en condicions laborals dignes, cosa que ja s'havia tingut en compte l'any anterior". La samarreta 2018 posseeix les certificacions següents:

  • GOTS: la Norma Tèxtil Orgànica Global (GOTS) està reconeguda com la norma líder en el processament de tèxtils fets amb fibra orgànica. Únicament els productes tèxtils que continguin un mínim de 70% de fibra orgànica poden certificar GOTS.
  • FAIR WARE FOUNDATION: es tracta d'una organització independent, sense fins amb ànim de lucre, que treballa per empreses i fàbriques per millorar les condicions laborals dels treballadors de confecció de fàbriques i tallers de tot el món.
  • OEKO-TEX. Standard 100: és un sistema de certificació unificat a escala mundial per a productes tèxtils en totes les etapes de procés on es minimitzen els riscos per a la salut dels productes químics utilitzats en les peces tèxtils. La norma estableix els nivells permesos de substàncies potencialment nocives.

La Fundació "no volia incrementar el preu de venda de la samarreta". La qualitat del producte va convèncer i, malgrat la diferència de cost respecte a l'any anterior, l'oferta del proveïdor escollit va ser prou ajustada perquè la Fundació la pogués absorbir. Així els assistents van poder comprar la samarreta al mateix preu que l'any 2017.

A més a més, la Festa de Gràcia ha seguit aplicant el sistema integral de reutilització dels #gotsreutilitzables iniciat el 2017 a tots els carrers i espais del barri durant la Festa Major. Així es redueixen les deixalles en carrers i places durant les festes, i tot el got recuperat - durant les festes i en acabar aquestes - es retorna a unes instal·lacions centrals per ser rentat i empaquetat per a la seva reutilització.

Font i més informació: produccio@festamajordegracia.cat.

Més notícies

QualitatQualitat

Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a cinc noves biblioteques

Més equipaments amb estalvi i eficiència energètica certificada

Cinc biblioteques de la ciutat de Barcelona han aconseguit la certificació Distintiu de garantia de qualitat ambiental, una ecoetiqueta específica per a biblioteques i museus gestionada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, que té una validesa de 4 anys.

Les noves biblioteques ecocertificades són:

  • Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot
  • Biblioteca Clarà
  • Biblioteca El Carmel-Juan Marsé
  • Biblioteca Barceloneta-La Fraternitat
  • Biblioteca Vilapicina i la Torre Llobeta

Aquestes biblioteques se sumen a les altres quatre que ja havien obtingut aquesta certificació l'any 2014 i que enguany han renovat la certificació:

  • Biblioteca Francesc Candel
  • Biblioteca Collserola – Josep Miracle
  • Biblioteca Jaume Fuster
  • Biblioteca Horta – Can Mariner

Aquestes instal·lacions certificades demostren el seu compromís ambiental complint tots els criteris referits a estalvi i l'eficiència energètica, especialment en l'àmbit de la il·luminació i la climatització, la gestió dels residus, la formació ambiental dels treballadors i també de comunicació i promoció.

El fet que aquestes cinc biblioteques participessin en el projecte Spea ha facilitat l'obtenció del distintiu. En aquests moments s'estan fent els tràmits perquè les altres cinc biblioteques que van participar en el projecte que promou la compra de solucions innovadores per part d'entitats públiques també l'obtinguin.

Així mateix, l’Ajuntament de Barcelona té previst seguir treballant amb els seus edificis d’oficines i les seves biblioteques per anar introduint-hi millores i poder-los certificar ambientalment.

Més informació: Web d'Ecologia Urbana

CarlosCarlos

Premi #Rezero per eliminar gots de plàstic d’un sol ús a les platges

Estalvi de més de 120.000 gots d’un sol ús durant l'estiu

L'Ajuntament de Barcelona ha rebut el premi #Rezero en la categoria d'Administració Local per la iniciativa d'aquest estiu de reducció de gots d'un sol ús a les guinguetes de les platges de Barcelona. Durant tota la temporada de platges, les 15 guinguetes han implantat un sistema de dipòsit, devolució i retorn amb gots retornables, amb un estalvi de més de 120.000 gots d'un sol ús que no han anat a la brossa.

L'objectiu del projecte és erradicar el got d'un sol ús per apostar pels gots reutilitzables i la seva màxima reutilització. Amb el got reutilitzable el residu que genera el got de plàstic d'un sol ús desapareix i se substitueix per un nou objecte amb molts usos. L'Ajuntament promociona la incorporació del sistema del got retornable a la majoria d'esdeveniments al carrer, com són les festes majors.

Segons els membres del jurat: “Els elements reutilitzables com els gots i tota mena de vaixella són claus per reduir l’impacte dels productes d’un sol ús, especialment en un entorn com les platges de la ciutat de Barcelona que reben diàriament una gran pressió de visitants”. El Premi l’ha recollit Carles Vázquez, director de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona.

El Comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, ha declarat que “l’eliminació de plàstics d’un sol ús és crucial. Mentre no es desenvolupa el marc legal que els prohibeixi, l’estratègia Residu Zero de Barcelona promou l’ús de gots i vaixelles retornables. En dos anys, a les festes i ara a les guinguetes de les platges aquesta iniciativa mostra resultats clars que redueixen els residus i milloren la netedat de la ciutat”.

Aquest any s'ha implementat el sistema del got retornable a les Festes Majors de Gràcia, Sants, Poble Sec, Barceloneta, Sarrià i en alguns espais de la Festa de la Mercè (Maria Cristina, Parc de la Ciutadella, Passeig Lluís Companys, Parc de la Trinitat, Castell de Montjuïc i la Llera del Besòs, Festa Major com el Palauet Albèniz, o el Moll de la Fusta). La recollida de residus a terra a tots els espais de les Festes de la Mercè es van reduir entre un 50% i un 66% aproximadament. Així doncs, entre les guinguetes de platges i les principals festes de la ciutat s’han usat aproximadament uns 225.000 gots reutilitzables, que ha comportat un estalvi de més de 500.000 gots d’usar i llençar.

Font i més informació al Servei de Premsa.

Nau_modernistaNau_modernista

Recuperació d'equips informàtics i tecnològics en una nau modernista

Iniciativa d'inversió en el patrimoni industrial del Poblenou amb funció social i solidària

La Fundació Trinijove s'encarrega de la rehabilitació d'una nau modernista de propietat municipal que es convertirà en un centre de gestió i recuperació d'equips informàtics i tecnològics per cedir-los a entitats socials. A més, s'hi faran cursos per formar i inserir laboralment joves del districte.

La nau, de propietat municipal, es troba al carrer de Pujades, entre els carrers d'Àvila i de Badajoz, al barri del Parc i la Llacuna del Poblenou, i s'està reformant i adaptant per al nou ús, respectant-se els trets arquitectònics més valuosos.

Al seu interior, d’uns 600 metres quadrats, s’habilita un gran espai diàfan per a la gestió i el reciclatge dels equips obsolets i dues sales de formació per als cursos de reutilització i reciclatge de material informàtic, dirigit a joves del districte.

El regidor de Sant Martí, Josep Maria Montaner, ha afirmat: “La política d’inversió en el patrimoni industrial del 22@ no té precedents i permet que dins del districte es consolidi una ecologia de treball el més diversa possible i també tot tipus d’economia solidària”.

Font i més informació al web d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l'Ajuntament de Barcelona.

Coberta1Coberta1

Finalitzada la coberta verda de les escoles Salesians de Sarrià

La primera coberta finalitzada del concurs permet guanyar 191 m2 de superfície verda com espai de pràctiques

Ja està acabada la coberta verda del conjunt de les escoles Salesians de Sarrià situada al passeig de Sant Joan Bosco en un conjunt edificat que tanca perimetralment una gran illa de cases amb dos patis situats a diferent nivell. Es tracta del primer projecte finalitzat dels deu que van guanyar el concurs de cobertes verdes celebrat el juny de 2017.

El districte de Sarrià-Sant Gervasi guanya amb aquesta coberta 191 m2 de superfície verda. Aquests espais s'han fet transitables i accessibles i s'hi han plantat una sèrie de plantes entapissants com l'espígol; arbustos a les baranes, i plantes enfiladisses als murs. Tot plegat creant un espai d'estada amb unCoberta2 gran impacte visual sobretot per les aules de l'escola. L'execució del projecte ha tingut un cost de 45.000 € i serà utilitzat com un espai de pràctiques de tots els estudiants i específicament pels alumnes del grau de renovables. Les plaques fotovoltaiques han estat instal·lades pels mateixos estudiants, de manera que, a banda d'aprofitar l'energia produïda, és un recurs pedagògic. El projecte acabat també compta amb un sistema de reg per degoteig amb sensors d'humitat i un hotel d'insectes que ajudarà a la pol·linització de les espècies vegetals.

La resta de cobertes guanyadores estan en procés de construcció i es preveu que finalitzin al llarg de l'any vinent. L'Ajuntament de Barcelona va impulsar el concurs de cobertes verdes per promoure la implantació de nous terrats verds, finançant l'elaboració de 45 projectes tècnics i premiant 10 cobertes verdes en edificis d'habitatges, equipaments docents, sanitaris o d'altres usos. Tots ells amb un fort impacte ambiental, social i paisatgístic.

Aquestes 10 cobertes privades que aportaran més de 4.000 m2 de nou verd se sumen a les cobertes ja realitzades anteriorment en edificis municipals com ara al Mercat de la Vall d'Hebron, a l'edifici Forum, a la Biblioteca Zona Nord o a la Biblioteca Joan Maragall, fet que permet assolir el compromís municipal adquirit en la mesura de govern d'impuls de la infraestructura verda urbana.

Font web d'Ecologia Urbana.

Recursos / Recomanem

BEBE

Gaudeix ja d'energia pública i renovable!

Barcelona Energia, la comercialitzadora elèctrica de l’Àrea Metropolitana de Barcelona

Ja està en marxa la nova comercialitzadora pública Barcelona Energia, l'operador elèctric metropolità, que té l'objectiu d'oferir energia 100% renovable i aportant transparència i proximitat al client.

Energia renovable o verda significa energia elèctrica procedent de fonts renovables no fòssils, és a dir, energia eòlica, solar, aerotèrmica, geotèrmica, hidrotèrmica, la de les onades, la de les marees, la de les roques calentes i seques, la oceanotèrmica, l'energia dels corrents marins, hidroelèctrica, biomassa, biolíquids, i biogàs.

Dins l'Àrea Metropolitana de Barcelona ja és possible doncs contractar tarifes verdes: qualsevol persona resident de la ciutat de Barcelona o de la seva àrea metropolitana, que no estigui actualment acollit al Bo social, que tingui una tarifa 2.0A, 2.0DHA, 2.1A, 2.1DHA, i una potència contractada inferior a 15 kW i sigui una persona física. També és possible optimitzar la potència contractada a través de la calculadora energètica on podràs saber quanta energia consumeixes i quins són els equips amb més consum de casa teva, on també hi ha conseller per estalviar energia.

Font i més informació al web Barcelona Energia.

Butlleti CPV ATButlleti CPV AT

Segon butlletí sobre la Compra Pública Verda a Catalunya

Novetats i avanços de les administracions públiques catalanes

Coneix les darreres notícies del segon Butlletí sobre la Compra Pública Verda a Catalunya!

UNEP1UNEP1

Darrer informe de la UNEP sobre circularitat i compra verda

Accelerar la transició cap a economies eficients en recursos

El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) acaba de publicar el seu darrer informe titulat "Construint la circularitat en les nostres economies a través d'una contractació sostenible" després que hagi tingut lloc la celebració del Fòrum Mundial d'Economia Circular el passat mes d'octubre al Japó (Yokohama).

L'informe pretén introduir el paper que pot tenir la contractació pública sostenible per accelerar la transició cap a una economia circular amb un  canvi cap a patrons de consum i producció més sostenibles. El document, dirigit tant a responsables de compres, responsables polítics i al sector empresarial, té la finalitat d'establir diàlegs, a nivell global, sobre quina és la millor manera d'aconseguir una major circularitat en les nostres economies.

La publicació s'estructura en vuit capítols que tracten sobre el UNEP2poder de la compra pública, sobre la incorporació de la circularitat en la contractació sostenible, identificant bones pràctiques de compra sostenible, lliçons apreses i recomanacions. Profunditza sobre la comprensió de conceptes com les adquisiciones sostenibles i circulars des d'un enfocament global que identifica quines són les eines i les solucions que promouen una economia circular.

L'infome "Building Circularity into our Economies through Sustainable Procurement" (en anglès) estat desenvolupat com a part del treball sobre el consum i la producció sostenible i s'ha beneficiat de la visió i l'experiència dels socis de la Plataforma per a l'Acceleració de l'Economia Circular (PACE, singles en anglès de Platform for Accelerating the Circular Economy).

Podeu descarregar l'informe en el següent enllaç.

BdRBdR

Donació de mobiliari del Mobile World Congress

Banc de recursos per reduir la petjada de carboni

El servei Pont Solidari de Banc de Recursos va repartir l'estiu passat a 11 entitats socials mobiliari procedent del projecte "Donation Room" del "Mobile World Congress" que va tenir lloc del 26 de febrer a l'1 de març de 2018.

Aquest és el segon any que Banc de Recursos (BdR) rep i distribueix elements de mobiliari del MWC. Impulsat per GSMA amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, el projecte "MWC Donation Room" té com a objectiu reduir la petjada de carboni del congrés de telefonia mòbil apostant per la reutilització i el reciclatge de materials i equipaments mitjançant la donació d’aquests a entitats socials.

Enguany el lot de BdR estava integrat per 100 tamborets, 56 cadires, 12 taules, 4 charge box, 3 mostradors, 3 catifes de cautxú, 2 taquilles, 2 làmpades, 1 nevera i diverses prestatgeries, armaris baixos i lleixes. L'operació de recollida va estar coordinada per la responsable del Pont Solidari i dos voluntaris de BdR i es va dur a terme de 9:00 a 13:00 hores en una nau de Fundació Formació i Treball, entitat encarregada de transportar des de la fira els elements donats i emmagatzemar-los fins a la seva distribució. Els receptors van ser Actua Vallès, Associació Apropa't, Associació DAE, Fundació Bayt al-Thaqafa, Fundació Marianao, Fundació Privada Autisme GURU, Fundació Roca i Pi, Fundació Salut Alta, Fundación Juan Ciudad, l'esplai La Fàbrica de Terrassa i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

 

 

En l’edició de 2017, GSMA va donar més de 13,2 tones de mobiliari i 19,3 tones de materials de construcció a un total de 20 entitats, entre les quals Banc de Recursos. La logística de l’operació, que va anar a càrrec també de Fundació Formació i Treball, va ocupar durant 12 dies a 14 persones en situació de vulnerabilitat.

Font i més informació al web del Banc de Recursos.

Agenda

EnergiaEnergia

Tallers Carrega't d'Energia per a oficines i despatxos

13/11/2018

Vols entendre la teva factura, conèixer les comercialitzadores d'energia de Barcelona i ser més eficient?

Barcelona treballa de manera col·lectiva cap a un nou model energètic més sostenible que redueixi el consum d'energia, augmenti l'eficiència energètica, afavoreixi la producció d'energies netes i les posi a l'abast de la societat.

El programa Carrega't d'Energia de l'Ajuntament de Barcelona posa a disposició de les entitats i empreses de la xarxa Barcelona + Sostenible, tallers pràctics que donen eines per incrementar la cultura energètica i capacitar les persones participants perquè siguin més eficients als seus centres de treball, estalviant energia i ajustant els productes energètics contractats a les seves necesitats reals.Carrega't energia2

Aquests tallers estàn pensats per oficines i despatxos, però tractaran temes transversals com desxifrar una factura o saber quines alternatives de comercialitzadores tenim. Les activitats són exclusives per als membres de la xarxa Barcelona + Sostenible, entitats, empreses i col·legis professionals, i fem extensiva la invitació a totes les persones que treballen a les organitzacions.

Font i inscripcions al web Entitats i Empreses + Sostenibles.

MovimentMoviment

"Materials en moviment" a La Fàbrica del Sol

16/11/2018

Cicle d’activitats de tardor del Bressol al Bressol

Aquesta tardor, la Fàbrical del Sol està plena d'activitats!

El proper dia 22 de novembre, en el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, s'inaugura l la visita guiada: "Materials en moviment" per trobar la resposta a totes aquestes preguntes: Saps quants residus generem anualment a la ciutat de Barcelona? Quin és el seu destí final? Es podrien evitar? Quin impacte tenen aquests residus en el medi ambient? Saps què són els Punts Verds de barri? Has sentit a parlar mai del compost?

La visita al Punt Verd de barri de la Barceloneta és una bona ocasió per conèixer diferents maneres de gestionar els materials a la nostra ciutat i els recursos que tenim a l'abast per promoure l'economia circular i l'ecodisseny. Aquest punt verd té la particularitat d’estar construït seguint criteris d’ecodisseny. Si vens, els podràs observar de primera mà i descobriràs la importància de l’ecodisseny a l’hora de prevenir la generació de residus.

Finalment, la visita també ens permetrà descobrir la feina que es fa des de l’Ateneu de Fabricació de La Fàbrica del Sol, un nou servei públic en el qual les persones aprenen, treballen i col·laboren per fer realitat idees que, alhora, transformen l’entorn i poden contribuir al desenvolupament social. En el cas de l’Ateneu de la Fàbrica del Sol es treballa sobre dues temàtiques prioritàries lligades a la sostenibilitat: les energies renovables i els materials. En relació als materials es vol treballar vers leconomia circular dels materials utilitzats en la fabricació digital.

Aquesta visita forma part del cicle d’activitats anomenat del Bressol al Bressol que també inclou les següents activitats:

Inscripcions al web de La Fàbrica del Sol.

EWWR_2018EWWR_2018

Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2018, participa!

17/11/2018

Promou accions sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR) neix per donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria. Rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea i es crea per fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa, per fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus i per fer er canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció). Per això l'esdeveniment arriba a un ampli sector de públics: administracions públiques, empreses privades, escoles i universitats, associacions i ciutadans, i els encoratja a participar-hi!

La propera edició és una oportunitat única per valoritzar les iniciatives existents o iniciar una nova acció de llarg termini per reduir els residus. Així mateix, la Setmana pretén donar visibilitat a aquelles entitats que tenen un compromís ambiental per prevenir els residus en l'àmbit català i europeu. Aquesta visibilitat s'accentua gràcies a la participació en un esdeveniment comú europeu i simultani en 34 regions que, a més a més, té el suport de la Comissió Europea.

Destaquem les diverses formacions virtuals (online) que els socis del projecte organitzen per tal d'informar sobre el procés d’implementació i les novetats de cada any, per introduir les novetats (3Rs , campanya European Clean-Up Day, Dies temàtics de la prevenció, els premis EWWR, etc.) i per capacitar als participants en l’organització pràctica d’accions relacionades amb els Dies temàtics de la prevenció i amb la campanya European Clean-Up Day.

Al web del projecte Setmana Europea de la Prevenció podeu trobar-hi eines de comunicació, materials d'edidions anteriors, com participar-hi, catàleg d'accions de prevenció (fitxes descriptives i vídeos d'experiències), el Dia de la Prevenció (enguany el 17 de novembre), els nominats i finalistes catalans del Premi Europeu de Prevenció de Residus i informació sobre la campanya Let's Clean Up Europe (del 10 al 12 de maig de 2019).

CNEACNEA

Congrés Nacional d'Educació Ambiental 2018

16/11/2018

Espai per a la construcció de coneixement de l'educació ambiental de Catalunya

Aquest congrés vol teixir aliances entre centres educatius, universitats, entitats, i administracions per proposar accions d'educació ambiental que prenguin en consideració la sostenibilitat de les ciutats, la diversitat dels ecosistemes i el consum responsable.

Per assolir el repte l'organització proposa inspirar-nos en les aportacions de ponents de referència internacional, conèixer experiències educatives innovadores i compartir reptes, oportunitats i aliances.

El Congrés ens ha de servir per créixer com a professionals en un món complex i canviant i per fer-nos capaços de crear respostes crítiques i creatives per construir el futur que volem.

Font, programa i més informació al web del congrés.