Destacat a l'Ajuntament

Pisarello_socialPisarello_social

Noves declaracions per una contractació pública sostenible

Reafirmen la importància d’una contractació que incorpori aspectes socials i ambientals en la presa de decisions.

A finals d'aquest mes, l’Ajuntament de Barcelona ha signat conjuntament amb els agents socials (PIMEC, la UGT i CCOO) una declaració a favor d’una contractació pública sostenible. El document reconeix i reafirma la importància d’incorporar els aspectes socials i ambientals en la presa de decisions, amb l’objectiu de contribuir a la transformació socioeconòmica i la dinamització del teixit productiu local, de les petites i mitjanes empreses i de totes aquelles organitzacions que generin impactes econòmics, socials i ambientals positius.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha afirmat que “L’Ajuntament de Barcelona assumeix el compromís de ser exemplar i de dur a terme totes les actuacions que ens permetin assumir aquest nou model”, referint-se a la Guia de Contractació social que ha impulsat l’Ajuntament i que incorpora totes aquestes millores.

En aquest context, Barcelona, Madrid, València, Sevilla, Pamplona, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet, han signat també a principis d'aquest mes, una declaració municipalista a favor d'una contractació pública responsable, eficient, íntegra, transparent i sostenible.

Aquesta declaració aposta per la promoció de la contractació públicaPisarello_municipalista responsable, que impulsi el teixit productiu local, donant accés a les PIMES i promovent l’economia social i les empreses social i ambientalment responsables. Una contractació pública que sigui transparent, fiscalitzable, que es penalitzin les males pràctiques empresarials, i que contribueixi a un marc de competència on la contractació pública es basi en la qualitat, el valor social i l’eficiència, i no en la precarietat laboral i les pràctiques insostenibles.

La declaració municipalista, recull amb quatre principis, un nou i innovador paradigma de contractació com a política pública estratègica i coherent amb el mandat de la Directiva Europea. Les set ciutats signants obren la declaració a la resta de municipis que es vulguin adherir.

Font i més informació: Servei de Premsa i Servei de Premsa.

Cataleg_serveis_A+SCataleg_serveis_A+S

Descarrega't el nou catàleg de serveis del Programa A+S!

La sostenibilitat és un repte global. Tu hi tens molt a dir i a fer.

Ja està disponible el nou quadríptic que descriu els serveis que ofereix el Programa Ajuntament + Sostenible (A+S) perquè tots els treballadors i treballadores de l'Ajuntament puguin aplicar la sostenibilitat en el dia a dia a la feina. Emmarcat en el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, el projecte neix amb la finalitat d'estendre la cultura de la sostenibilitat entre tots els treballadors i treballadores municipals, i persegueix:

  • Reduir l'impacte ambiental de l'activitat municipal
  • Fomentar l'equitat i la transformació cap a una societat més justa
  • Impulsar una economia i una producció sostenibles
  • Liderar el canvi amb el propi exemple

El catàleg de serveis disponibles descriu les principals activitats que porta a terme el programa, entre les que destaquen:

  • Donar resposta als dubtes en matèria d'ambientalització de la contractació pública
  • Fer un seguiment de les accions implantades i els resultats assolits tot introduint millores
  • Visibilitzar els esforços realitzats (accions comunicatives, difusió de bones pràctiques...)
  • Participar en projectes i xarxes regionals i internacionals

Des del Programa A+S, i en el marc de la nova Guia de Contractació Pública Ambiental, s'han desenvolupat també les instruccions tècniques per a l'aplicació de criteris de sostenibilitat en la compra i contractació de 12 grups de productes i serveis prioritaris per determinar els aspectes ambientals que s'han de tenir en compte.

Per a més informació, consulta el catàleg de serveis clicant aquí.

Museu_etnologicMuseu_etnologic

Quatre equipaments de l'ICUB obtenen el distintiu de garantia de qualitat ambiental

Ja sumen un total de 33 equipaments culturals i 7 equipaments escènics i espais d’art certificats.

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental (DGQA) és el sistema català d'etiquetatge ecològic que reconeix aquells productes i serveis que compleixen uns determinats requisits ambientals més enllà dels que estableix la normativa vigent.

A través de l’institut de Cultura de Barcelona (ICUB), el Departament de Territori i Sostenibilitat ha concedit el DGQA al Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) Vil·la Joana i al Museu Etnològic de Barcelona, per la categoria d’equipaments culturals: biblioteques, museus i col·leccions i a la Seca Espai Brossa i la Central del Circ per la categoria d’equipaments escènics i musicals i centres i espais d’arts visuals.

Aquestes dues categories del Distintiu tenen en compte criteris d'estalvi i eficiència energètica, especialment en l'àmbit de la il·luminació i la climatització, així com d'estalvi d'aigua, de gestió de residus, de compra de productes ecoetiquetats, de mobilitat, de formació ambiental dels treballadors i també de comunicació i promoció entre els usuaris i treballadors. Amb aquests, ja són 33 els equipaments culturals i 7 els equipaments escènics i espais d'art els que disposen del Distintiu de garantia de qualitat ambiental.

Font i més informació: Sala de Premsa, Departament Territori i Sostenibilitat.

Motos_GUBMotos_GUB

Més escúters elèctrics per a la flota de la Guàrdia Urbana

Estalvi de gairebé 13.000 litres de combustible en un any

La Guàrdia Urbana de Barcelona ha adquirit 30 nous escúters elèctrics destinats a substituir les motocicletes de benzina que fan servir les unitats territorials de Gràcia i Sant Martí. L’objectiu és anar substituint progressivament la flota d’escúters de benzina per escúters elèctrics.

Actualment la Guàrdia Urbana de Barcelona disposa d'una flota de 301 vehicles de dues rodes. Amb la incorporació d'aquests nous vehicles, els escúters elèctrics passaran de 32 a 62, gairebé el 26% del total, i es preveu que al llarg del 2017 se substitueixin 7 motocicletes tot terreny de benzina per unes altres d'elèctriques.

Cada escúter de la Guàrdia Urbana de Barcelona recorre una mitjana de 4.000 quilòmetres i consumeix una mitjana de 405,8 litres de benzina cada any. Per tant, en un any, la incorporació de 30 escúters elèctrics comportarà un estalvi de gairebé 13.000 litres de combustible.

Amb aquesta mesura aprovada, que forma part del Pla Estratègic de Sostenibilitat Interna de la Gerència de Seguretat i Prevenció, es vol fer més sostenible la mobilitat dels agents i aconseguir millores mediambientals significatives amb l’estalvi de combustible fòssil.

Font i més informació: Ajuntament de Barcelona.

BCN activaBCN activa

Barcelona Activa es compromet a allargar la vida útil de dispositius tecnològics en desús

Acord de col·laboració per avançar envers l'economia circular

Barcelona Activa i l'Associació Pangea han fet una aposta per l'economia circular i han signat un conveni a través del qual cediran maquinari tecnològic que ja no es fa servir, i el posaran al dia per reutilitzar-lo i cedir-lo a entitats d'economia social de la ciutat.

L’acord contempla que la reparació, transport i resta d’activitats per a la reutilització del maquinari corri a càrrec d’empreses d’economia social de la ciutat, que rebran una remuneració per part de la  xarxa Reuse. El material anirà destinat a cooperatives, fundacions, associacions i a entitats sense afany de lucre, i en cap cas es podrà fer un ús comercial del maquinari. Els dispositius també se cediran a particulars que ho necessitin i estiguin sota el paraigua de serveis socials. De moment Barcelona Activa ja ha fet una donació de 150 unitats d'ordinadors, telèfons mòbils, impressores i fotocopiadores, entre d’altres. 

Es tracta d’una aposta pel desenvolupament sostenible centrat a canviar el sistema de producció i provisió de béns i serveis. Amb aquesta mesura s’aconsegueix passar d’un sistema lineal basat en cicles d’extracció, fabricació, utilització i eliminació a un model circular en què els residus es converteixen en recursos i es tanquen els cicles de vida dels productes. Es converteix també en una via de generació d’ingressos per les empreses d’economia social que participen al llarg de tot el procés.

Així doncs, aquesta és una iniciativa amb un doble impacte: d’una banda, es tracta d’una mesura per impulsar l’economia circular a la ciutat i, des de l’administració pública, sensibilitzar la societat i el teixit empresarial i, d’altra banda, a través d’aquest conveni s’avança en el compromís de Barcelona Activa per promoure una actuació amb consciència social.

En el marc de l’acord, l’agència municipal preveu fer almenys un parell de donacions anuals d’una mitjana de 150 dispositius. El conveni té una vigència de dos anys amb possibilitat de pròrroga per a dos més.

Font: Servei de Premsa, Ajuntament de Barcelona.

Més notícies

Flotes_DGQAFlotes_DGQA

Nous atorgaments del Distintiu de garantia de qualitat ambiental i de l'Etiqueta ecològica de la UE

Reconeixements a aquells productes i serveis que compleixen certs requisits ambientals

El Distintiu de garantia de qualitat ambiental (DGQA) és el sistema català d'etiquetatge ecològic que reconeix aquells productes i serveis que compleixen uns determinats requisits ambientals més enllà dels que estableix la normativa vigent.

Autopistes de Catalunya SA (AUCAT) i Infraestructures Viàries de Catalunya SA (INVICAT) han obtingut el Distintiu per a la categoria de flotes vehicles, concretament per les subcategories de turismes, furgonetes i camions, concedit pel Departament de Territori i Sostenibilitat. Els vehicles per als quals l’han obtingut sumen un total de 12 turismes, 7 furgonetes i 3 furgons, tots ells dedicats a tasques d’atenció d’incidències a les autopistes. Per minimitzar els impactes ambientals de la flota, el distintiu fomenta la recopilació de dades, l’avaluació i el seguiment, com a eina per als responsables en la presa de decisions. Actualment existeixen 37 flotes que disposen del distintiu.


El Departament també ha concedit l'Etiqueta ecològica de la Unió Europea a l'empresa PRODER, SA, amb seu a Polinyà (Vallès Occidental) per a la categoria de detergents rentavaixelles d’ús industrial i institucional. L'Etiqueta ecològica de la Unió Europea és el sistema d'etiquetatge ecològic voluntari, per promoure la comercialització de productes i serveis que siguin més respectuosos amb el medi ambient.

EcolabelDetergents

Font i més informació: Sala de Premsa, Departament Territori i Sostenibilitat.

Procura+Procura+

Adquisicions premiades als Premis Procura+ 2016

Les millors compres públiques sostenibles i innovadores de l'any

Els guanyadors de les tres categories dels Premis Procura+ de l'edició del 2016 són:

  • Adquisició sostenible - Fruites i verdures ecològiques de la Ciutat de Copenhaguen (Dinamarca): el 90% dels aliments subministrats en els seus 900 menjadors municipals són ecològics. El servei inclou una varietat de diferents tipus de fruites i verdures segons les temporades i enforteix la biodiversitat en la producció agrícola danesa i estrangera.
  • Contractació innovadora - Subministrament de la il·luminació eficient en la xarxa de metro de Londres (Regne Unit): la contractació calcula els costos associats a tot el seu cicle de vida (preu unitari, instal·lació, manteniment, l'ús d'energia, neteja, etc).
  • Procediment de licitació - Reconstrucció sostenible de l'autopista A6 de Rijkswaterstaat (Països Baixos): han desenvolupat d'instruments de càlcul de les emissions de CO2 equivalents de la licitació de les obres i dels serveis necessaris per a eixamplar l'autopista A6 (disseny, construcció, finançament i manteniment).

          Premi1Premi2Premi3

Font i més informació al web del Premi Procura+.

Recursos | Recomanem

Guia WRAPGuia WRAP

Nova guia per a les adquisicions tèxtils

Serveis de recollida de tèxtils amb benefici mutu

A finals del 2016, la ONG WRAP (Waste and Resources Action Programme), ha publicat una nova guia sobre la contractació pública de tèxtils. Els objectius de la publicació són servir de suport a les autoritats locals perquè puguin dur a terme l'adquisició de tèxtils per a la seva reutilització i/o per al seu reciclatge.

El document inclou un important nombre de bones pràctiques d'administracions públiques que mostren col·laboracions amb els fabricants tèxtils al llarg de les diferents fases del cicle de vida del procés de compra per trobar un equilibri entre la qualitat i els costos d'aquests serveis.

Podeu descarregar la guia (en anglès) clicant en el següent enllaç.

SPPlataformSPPlataform

Accedeix als materials formatius "Sustainable Public Procurement and the Circular Economy"

Video enregistrat i presentacions dels ponents disponibles

Ja podeu consultar les presentacions de la sessió de formació sobre "Contractació Pública Sostenible (SPP) i economia circular", que va tenir lloc el passat dia 13 de març. En el marc dels projectes "REBus" i "ECAP" i organitzat per l'ICLEI-Governs Locals per a la Sostenibilitat amb el suport del PNUMA, els objectius del seminari van ser:

  • Introduir el concepte de Contractació Circular a través d'exemples de les millors pràctiques seleccionades del projecte REBus per Mervyn Jones (Sustainable Global Resources);
  • Informar sobre el treball de la Comissió Europea en aquest àmbit i sobre les prioritats per als propers anys per Enrico Degiorgis (European Commission);
  • Informar sobre les activitats actuals del grup de treball 4c "La promoció de models eficients de recursos empresarials i economia circular per Mervyn Jones (Sustainable Global Resources); i
  • Informar sobre els estudis de casos en el sector tèxtil del projecte ECAP per Barbara van Offenbeek (Rijkswaterstaat).

Font i més informació: podeu descarregar les presentacions dels quatre ponents disponibles -en anglès- en el següent enllaç.

Agenda

30_dies_bici30_dies_bici

Suma't al "30 dies en Bici"!

01/04/2017

Iniciativa per promoure l'ús diari i quotidià de la bicicleta

Acabada d'arribar la primavera, és el moment perfecte per participar en el moviment ciutadà i comunitari per promoure l'ús diari i quotidià de la bicicleta "30 Dies en Bici".

Fer-ho és molt fàcil, tan sols has de fer servir la bici cada dia durant el mes d'abril i pujar a les xarxes socials un fotografia, amb els hashtags #30diasenbici #30daysofbike #30DEB. Pots signar el teu compromís al portal web d'alegres ciclistes.

La iniciativa global, sorgida a Minneapolis, parteix de la premisa que un hàbit s'adquireix en només 21 dies. De manera que si podem convèncer a altres persones perquè facin servir la bicicleta durant 30 dies seguits, adquiriran l'hàbit de l'ús quotidià de la bicicleta.

Font i més informació al web 30 Días en Bici.

Jornada_3riscatJornada_3riscat

Presentació del Programa de Compra Pública d’Innovació de la RIS3CAT

05/04/2017

Reptes i oportunitats per a l'Administració pública i les empreses

Els objectius d'aquesta jornada són presentar el Programa de compra pública d'innovació de la RIS3CAT, explicar els principals projectes que impulsa la Generalitat de Catalunya el 2017 i reflexionar sobre els reptes i oportunitats que representa per a l'Administració pública i les empreses. El programa preveu la realització de dues taules rodones:

  • Taula rodona I: "Reptes i oportunitats del Programa de compra pública d'innovació de la RIS3CAT per a l'Administració i per a les empreses". Moderadora: Yolanda Lupiáñez, experta en salut i compra pública d'innovació.
  • Taula rodona II: "Projectes del Programa de compra pública d'innovació de laRIS3CAT". Moderadora: Tatiana Fernández (Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació, del Departament de la Vicepresidència i d' Economia i Hisenda, dela Generalitat de Catalunya).

Per a reservar plaça, podeu enviar un mail aquí. Font i més informació: Agència de Residus de Catalunya.