Destacat a l'Ajuntament

MaratoEEMaratoEE

L'Ajuntament de Barcelona se suma a la Marató d’Estalvi Energètic

47 edificis i equipaments de l'Ajuntament de Barcelona participen en aquesta campanya de conscienciació, mobilització i foment de bones pràctiques en l’ús i el consum d’energia, que té la voluntat afegida de destinar l’estalvi econòmic aconseguit a un projecte per a la defensa del dret a l’energia

L'Ajuntament de Barcelona se suma per primera vegada a la Marató d'Estalvi Energètic, en què participen també 10 ajuntaments més de la província de Barcelona.

L'objectiu de la Marató d'Estalvi Energètic és que, durant el mes de febrer,  les persones que fan ús dels edificis i equipaments municipals (la ciutadania i els treballadors), siguin conscients de l'energia (per a il•luminació, climatització i equips informàtics) i l'aigua que es consumeix.

Les accions d’estalvi energètic als equipaments de l’Ajuntament de Barcelona volen ser un exemple de bona pràctica de manera que la ciutadania, així com els propis treballadors municipals puguin fer el mateix en el seu habitatge. L’aigua i l’energia són recursos finits i per tant, reduint-ne el seu consum es contribueix a la mitigació dels efectes del canvi climàtic.

Setmanalment es farà un control dels consums d'aigua, electricitat i gas, i es mirarà si s'han aconseguit reduir-los respecte als consums dels anys anteriors. S'anirà anotant i al final del mes sabrem quant hem aconseguit estalviar. Aquest estalvi es traduirà en una quantitat de diners que es destinarà al projecte pel dret a l'energia: "Als barris de la Marina hi posem tota l'Energia".

MaratoEE_1  MaratoEE_2

MaratoEE_3  MaratoEE_4

Font i més informació al web d'Energia.

Horts_sants_1Horts_sants_1

Broten els enciams al terrat de la seu del Districte de Sants-Montjuïc

Fruit del treball a l'hort amb persones afectades per trastorns de salut mental

Aquest mes de gener s'han collit els primers enciams a l'hort instal·lat al terrat de la seu del Districte de Sants-Montjuïc.

Ho han fet la vintena de persones amb trastorns de salut mental que se n'encarreguen des que, fa tres mesos, se'n va adjudicar la gestió a la Fundació Joia i Asproseat (en resultar els seus projectes guanyadors del concurs que s'havia convocat en el marc del programa Fem Salut a l'Hort), amb l'assessorament agroalimentari de l'IRTA.

Aquest hort és una més de les activitats amb què omplen i enriqueixen el seu dia a dia els usuaris d'aquests centres de dia o tallers de teràpia ocupacional, establerts als barris de Sants-Montjuïc. Les properes collites es destinaran al menjador social de la Fundació Canpedró.

Horts_Sants_2Durant els darrers mesos s’ha acabat de completar la infraestructura per posar en marxa aquest hort hidropònic, en què els fertilitzants arriben a les plantes a través d’una xarxa de reg.El planter es clava als sacs de perlita volcànica sobre els quals creix fins convertir-se en els enciams collits avui o les bledes que aviat estaran també a punt. L’estructura de fusta que s’hi ha afegit sobre la meitat de les vuit fileres de conreu permetrà que aviat s’hi enfilin també les tomaqueres, mongeteres i fesoleres. En un altre espai del terrat, al jardí de plantes aromàtiques ja hi ha menta, lavanda i romaní. En un futur, l’hort es podria ampliar fins ocupar la resta del terrat compartit amb l’Escola Miquel Bleach.

Actualment, els dimecres al matí venen a treballar-hi set persones del Centre Ocupacional 1981 i vuit del Centre Ocupacional La Marina, acompanyats dels seus monitors d’Asproseat. Els divendres al matí, se n’encarreguen vuit persones amb trastorn mental sever que la resta de la setmana acudeixen al centre de dia de la Fundació Joia a l’avinguda de Josep Tarradellas. Tots reben les instruccions dels tècnics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) i, ara com ara, la primera collita d’enciams ha estat d’allò més prolífica.

Font i més informació Districte de Sants-Montjüic.

Urbaelèctric_imatgeUrbaelèctric_imatge

Urbaelètric, el primer camió 100% elèctric de recollida selectiva automatitzada de residus urbans

L'empresa Urbaser posa en marxa el primer camió del món 100% elèctric de gran tonatge (27 Tn), destinat a la recollida selectiva automatitzada de residus urbans. Aquesta actuació comportarà un estalvi de 96 tones de CO2 per vehicle i any.

El nou vehicle, anomenat Urbaelètric, ofereix exactament les mateixes prestacions que els camions de gran tonatge habituals, que fan la recollida de residus dels contenidors urbans.

Amb aquesta iniciativa l'empresa vol contribuir a millorar la sostenibilitat a les ciutats, tot eliminant les emissions contaminants de CO2 i partícules i reduint l'impacte sonor. Per a aquest projecte, Urbaser ha establert una aliança amb l’empresa italiana Rampini, dedicada al disseny i transformació de vehicles.

El nou vehicle 100% elèctric suposa que es deixin d'emetre 96 tones de CO2 per vehicle i any, respecte a un camió de gran tonatge que funcioni amb dièsel, dedicat a la recollida de residus a les ciutats. Aquesta xifra és comparable a les emissions anuals que generen 16 habitants de Catalunya; també és equiparable a les emissions anuals d'electricitat de 82 llars i a les emissions que produeixen 272 passatgers que realitzin el trajecte en avió entre Barcelona i Nova York.

Urbaelectric_imatge2El temps de càrrega que requereix l’Urbaelèctric és de 5 hores, que li permeten realitzar un servei complet de 8 hores recollint entre 200 i 250 contenidors i recórrer entre 100 i 130 Km. Funciona amb un sistema d’emmagatzematge d’energia mitjançant bateries de tracció de liti, que compten amb la primera homologació ECE 100.02 que una empresa aconsegueix a Europa. Així mateix, disposa d’un motor de tracció Siemens.

Urbaser va rebre per l'Urbaelètric el Premi AEDIVE Santiago Losada 2017 a la Innovació. El jurat d'aquest guardó, impulsat per l'Associació Empresarial per al Desenvolupament i Impuls del Vehicle Elèctric (AEDIVE), ha destacat la innovació que suposa aquest camió, que circula en fase de proves a la ciutat de Barcelona als Districtes de Sant Andreu i Sant Martí.

Font: Ajuntament impulsa i Urbaser.

Més notícies

Aula ambientalAula ambiental

Arriba l'Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu

L'Aula Ambiental és un equipament creat amb l'objectiu d'estendre la cultura de la sostenibilitat al conjunt del territori. El servei s'ubicarà a l'Espai Via Bàrcino de la Trinitat Vella.

L'Aula Ambiental emmarca les activitats en els objectius del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat 2012-2022, un document elaborat per diverses organitzacions i al qual s'han adherit entitats, empreses, comerços, universitats i centres educatius, etc. que treballen per una Barcelona més equitativa, pròspera i autosuficient.

La primera iniciativa es durà a terme dijous 15 de febrer, de 18 a 20 hores, i servirà per fer menjadores per als ocells. Divendres 16 hi haurà una visita a Urbaser, el servei de recollida de residus de la ciutat. La setmana següent hi ha previst ensenyar a tenir un microhort i com llegir la factura del gas o l'electricitat. El període per fer les inscripcions s'obre l'1 de febrer.

Font i més informació a santandreuambiental@bcn.cat, al telèfon 933 602 874 o al web de La Fàbrica del Sol.

ProfustaProfusta

Profusta, plataforma pel coneixement, promoció i defensa del món de la fusta

Presentació de l'associació del sector de la construcció sostenible en fusta

El passat dia 11 de desembre va tenir lloc a la Sala d'Actes del COAC la presentació de l'associació Profusta, plataforma per al coneixement, promoció i defensa del món de la fusta. La finalitat de la plataforma és:

  1. Crear un espai col·laboratiu del sector de la construcció sostenible en fusta, en la seva representació d'agents més àmplia, des de l'arbre en peu fins al producte final acabat.
  2. Incidir en tot el cicle de vida dels materials constructius: la seva generació, el transport, la seva vida útil i el manteniment i, finalment, la seva desconstrucció i reutilització.
  3. Contribuir a definir l'argumentari dels beneficis de la construcció en fusta, per anar creant l'imaginari col·lectiu sobre els edificis de fusta en la construcció actual i futura, així com de les seves prestacions i avantatges.
  4. Crear la plataforma de referència del sector de la construcció en fusta que permeti disposar d'un catàleg actualitzat de professionals, empreses, materials, edificis, solucions constructives, assajos, innovació i tots els aspectes relacionats.
  5. Col·laborar amb els diferents agents, entitats i institucions implicades en la planificació i adaptació del sector al creixement de la construcció en fusta de les properes dècades, des de la perspectiva de la sostenibilitat.

Font i més informació a la web del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya.

Recursos / Recomanem

video_ecvideo_ec

Vídeos de suport per aplicar la compra circular i sostenible

Recursos pels responsables de contractació

El projecte SPP Regions, finançat per la Unió Europea, ha publicat una sèrie de cinc vídeos relacionats amb la compra pública sostenible i circular adreçats a responsables de contractació. Els vídeos han estat produïts per l'Ajuntament de Bristol i la Universitat d'Oest d'Anglaterra i compten amb el suport de la xarxa per l'adquisició d'energia PIPEN (Partners in Procurement Energy Network).

Els vídeos, amb una durada d'entre 8 i 12 minuts, introdueixen diferents conceptes com la compra circular, la compra verda, el càlcul del cicle de vida, l'ús de les etiquetes en la contractació i la implicació del mercat.

Disponibles en anglès, podeu visualitzar tots els vídeos i les presentacions en el següent enllaç del projecte SPP Regions.

imatge_video_economia_circular

 

 

 

 

 

Mercat_CATMercat_CAT

Disponibles en català els informes de bones pràctiques en català del SPP Regions

Versions abreujades i recull de casos de contractació circular

Ja estan publicades les versions resumides en català dels informes de bones pràctiques i sobre l'estat de la qüestió desenvolupats en el marc del projecte SPP Regions que promou la creació i/o ampliació de xarxes regionals europees d'administracions locals que treballen conjuntament en matèria de contractació pública sostenible i contractació pública innovadora.

La Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat participen en el projecte i han dut a terme contractacions energèticament eficients com l'adquisició de bicicletes elèctriques i la contractació d'electricitat verda.

Els informes que ja estan disponibles, concretament són els següents:

Per llegir les versions extenses de tots els informes (en anglès) així com un recull de casos de contractació circular (en anglès) podeu anar a la secció de publicacions del web SPP Regions.

 Rendiment_CAT Cicle_vida_CAT Circular Recull_casos_ec

Renovacio_urbanaRenovacio_urbana

Coneix la nova web sobre la renovació urbana

L'eficiència i la sostenibilitat, els principals reptes dels edificis, les ciutats i l'entorn

El Col·legi d'Arquitectes ha posat en marxa el web renovaciourbana.cat, un nou portal modern, interactiu i fàcilment navegable exclusivament dedicat als reptes de la renovació urbana amb l’objectiu d’arribar a la ciutadania.

Els quatre apartats del web –renovació urbana, renovar l'habitatge, fet per arquitectes i nova façana del COAC– pretenen què es prengui consciència “de la necessitat de repensar els nostres edificis, les ciutats i l’entorn”, tal com ha assegurat el vocal de la Junta de Govern del COAC, Enric Mir.

El web recull els ajuts i subvencions més destacats vinculats a la renovació i rehabilitació d’edificis i habitatges que es publiquin a Catalunya. Sabies queAixí mateix, ofereix informació sobre com aconseguir el certificat d’eficiència energètica o com gestionar la Inspecció Tècnica de l’Edifici (ITE), a més a més d’un cercador d’arquitectes col·legiats.

La planificació arquitectònica i urbanística del nostre entorn influeix de manera significativa en el desenvolupament sostenible i, en conseqüència, en la nostra salut i en la percepció de benestar. Més del 35% de les emissions de CO2 i prop de 40% del consum energètic a Europa està causat pels edificis. La rehabilitació energètica és una eina transformadora capaç de reduir dràsticament els índexs de contaminació. Però la responsabilitat amb el nostre entorn passa també per fer un ús racional de l’energia, per una actitud personal davant l’energia i l’ús que se’n fa, una fita per a la qual ens hi poden ajudar, si s’escau, els sistemes domòtics i intel·ligents.

Font i més informació al web Renovació Urbana.

Agenda

III CongresIII Congres

III Congrés del Tercer Sector Ambiental de Catalunya

16/02/2018

Ponències, taules de debat dels reptes ambientals i espais per fer xarxa

L'esdeveniment, organitzat per l'Obrador del Tercer Sector Ambiental de Catalunya, vol esdevenir un lloc de trobada i reflexió per estructurar, enfortir i donar dimensió social al tercer sector ambiental català, en el qual hi hagi l'oportunitat de fer xarxa i establir aliances i col·laboracions entre entitats, i on es pugui fer incidència social i política tot treballant els reptes ambientals del país per als propers anys i definint quin és el paper com a sector per a afrontar-los i donar-hi resposta.

Podeu descarregar el programa, fer les inscripcions i obtenir més informació al web del Congrés.

Pla_ClimaPla_Clima

Presentació Pla Clima de Barcelona

27/02/2018

Vine a conèixer com pots afrontar el repte del canvi climàtic! El proper 27 de febrer, a les 18h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

El Pla Clima entoma de manera ambiciosa el repte del canvi climàtic a través d’un procés de coproducció amb la xarxa Barcelona + Sostenible i la ciutadania.

Durant l’acte es presentaran els antecedents i objectius del Pla Clima, les seves mesures i el seu desplegament inicial.

Podeu confirmar la vostra assistència a través del següent formulari.

Font i més informació al web d'Ecologia Urbana.

energiaenergia

5è Congrés d'Energia de Catalunya

13/02/2018

L'Energia del Territori de Catalunya. 13 i 14 de febrer. Institut d'Estudis Catalans - Sala Prat de la Riba

L'Associació del Congrés d'Energia de Catalunya organitza enguany el cinquè congrés amb el lema "L'Energia del Territori de Catalunya". El programa és el següent:

  • El Territori: Necessitats del territori per complir els plans estratègics de Catalunya. Dificultats territorials per implantar les instal·lacions d'energia renovables.
  • L'energia: Bones pràctiques locals i internacionals d'ordenació del territori relacionades amb l'energia. Contaminació territorial de l'energia. Energia que precisen els plans territorials de Catalunya.
  • Les polítiques: Polítiqus territorials relacionades amb l'energia de les institucions de Catalunya. Distribució de la producció d'energia en els àmbits urbans de Catalunya. Els casos de l'Eòlica marina i de la FV a Catalunya.
  • Taules d'intercanvis entre els ponents. Preguntes del públic.

L'entrada és lliure, però tindran prioritat les persones que hagin fet la reserva que es pot fer par correu a coenercat@coenercat.cat, indicant el dia o dies pels quals es fa la reserva, el nom i l'adreça de correu electrònic per si hem d'avisar d'un possible excés de reserves.

Font i més informació al web del Congrés.

AutoconstruccióAutoconstrucció

Autoconstrucció sostenible

01/03/2018

Debat sobre la sostenibilitat i difusió de prototips de bioconstrucció el proper 1 de març, a les 18:30h a la Fàbrica del Sol

Sessió de debat amb la participació d'experts i un petit refrigeri per tancar el cicle d'autoconstrucció sostenible. Es debatrà i parlarà de la sostenibilitat, de la bioconstrucció, de diferents sistemes d'aïllament tèrmic i coneixerem els prototips fàcilment reproduïbles de manera autònoma que hem construit durant el cicle (no cal haver participat en el cicle per assistir a aquesta sessió).

A càrrec de Volta, Col·lectiu d'Arquitectes en el marc de del Dia Mundial de l'Eficiència Energètica i amb la col·laboració de Toni Solanas, arquitecte.

Aquesta activitat és gratuïta pels participants però comporta una despesa de diners públics, per això és important que abans d'inscriure-us comproveu la vostra disponibilitat. Les baixes suposen una gestió extraordinària i poden provocar que persones en llista d'espera no puguin aprofitar les vacants.

És imprescindible la inscripció prèvia per poder participar a l'activitat. Font i més informació al web de La Fàbrica del Sol.