Destacat a l'Ajuntament

TerratHortTerratHort

El projecte "Hort al Terrat" guanya el premi europeu EPSA

Pràctica més innovadora i eficient del sector públic a nivell local

El projecte "Hort al Terrat" ha guanyat el premi European Public Sector Award com a pràctica més innovadora i eficient del sector públic a nivell local, entre un total de 160 candidatures de 18 països europeus, concedit per un organisme independent que compta amb el suport de la Comissió Europea, Àustria, Dinamarca, Hongria, Itàlia, Luxemburg, Països Baixos i Noruega. El projecte, iniciat en la primavera del 2016, cerca la millora la vida de les persones amb discapacitat, recupera i millora espais en desús de la ciutat per fer-los útils i verds, fa servir noves tecnologies de cultiu menys contaminants i garanteix una producció significativa i de qualitat que es reparteix a les entitats.

En el marc de les activitats del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el passat 10 de desembre es va celebrar l’entrega del premi als representants del projecte. Les entitats premiades són onze: la Fundació DAU, el Centre Ocupacional Sínia, el Taller Sant Jordi, APROSEAT, Fundació Joia, Pretallers Sant Josep, el Centre Ocupacional Ariadna, el Centre Ocupacional Taller Escola Sant Camil, el Centre Ocupacional Eneida, la Fundació ATRA i acidH. D’una altra banda, també es va lliurar el premi a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), que col·labora en el suport tècnic i agronòmic dels conreus.

Actualment hi ha cinc horts ubicats al carrer València, al carrer Creu Coberta, al carrer Avinyó i a l’Espai Jove La Fontana. Aquests horts són cuidats i cultivats per 120 persones amb discapacitat de les onze entitats de la ciutat. En la gestió del dia a dia, les entitats reben assessorament de persones expertes en sistemes de promoció de la qualitat mediambiental de l'IRTA. El cultiu dels horts al terrat es fa amb sistema hidropònic, sostenible i viable per utilitzar als terrats. Un estudi realitzat per professionals de la Universitat Autònoma de Barcelona, de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, del Barcelona Laboratory for Urban Environmental Justice and Sustainability, de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i de l’ISGlobal va determinar que la participació en el projecte augmenta l’índex de qualitat de vida  de les persones amb discapacitat així com el seu rol social, més actiu i implicat amb l’entorn.

Les hortalisses i verdures recollides són repartides entre les persones de les entitats i l’excedent a menjadors socials i bancs d’aliments; Banc d’Aliments de Càrites de l’Eixample Esquerra, la Fundació Can Padró de Sants, la Funcació CECAS de Ciutat Vella i el Menjador Social la Terrasseta. Els objectius de futur són, per un costat, que la ciutat arribi a tenir deu terrats habilitats com a horts d’inclusió social amb l'objectiu d’empoderar les persones amb discapacitat, i per l’altre, obrir nous espais de col·laboració mútua entre entitats i altres agents socials i explorar noves vies per a la gestió i per a l’ús didàctic dels horts, amb l'objectiu de donar un major aprenentatge sobre el conreu d’hortalisses i plantes i el desenvolupament d’una Barcelona més verda.

El projecte promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, sota la presidència de la regidora Marga Marí-Klose, és una realitat gràcies a la suma d’esforços, recursos i idees, dels Districtes de Sants-Montjuïc i Gràcia, la Gerència de Recursos de l’Ajuntament, la Direcció de Recursos i també de les persones amb discapacitat, les entitats i l’IRTA.

Font i més informació a Servei de Premsa i al web Barcelona Accessible.

Formacio_bici1Formacio_bici1

Nova bicicletada per promoure l'ús de la bicicleta entre els treballadors i treballadores de l'Ajuntament

Formació pràctica de circulació en bicicleta per a la ciutat

El passat dimecres 23 d'octubre va tenir lloc una pedalada de treballadors i traballadores de l'Ajuntament de Barcelona per promoure l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport habitual, per aconseguir una mobilitat més sostenible i saludable que ajudi a millorar la qualitat ambiental i recuperi l’espai públic per a la ciutadania. Així mateix, un dels objectius principals d'aquesta activitat va ser informar, de forma pràctica, sobre la normativa d'ús de la bicicleta a la ciutat, per tal d'afavorir una circulació segura que permeti la coexistència i convivència entre els diferents modes de desplaçament.

La iniciativa, organitzada pel Programa Ajuntament + Sostenible i Vaic Mobility, va tenir una durada de 2 hores. Les persones participants van portar les seves bicicletes i van fer el següent recorregut:

  • Inici a l'Estació de Sants amb uns consells sobre com circular amb bicicleta per la ciutat;
  • Visita a la Seu del Districte de Les Corts, edifici certificat amb el Segell "Amic de la Bici" i a on es van poder conèixer el nou aparcament per a bicicletes del personal, situat a l’interior de l’edifici que disposa de consignes per a bicicletes plegables i d’un mòdul d’aparcament vertical per a bicicletes convencionals;
  • Visita a la Superilla de Sant Antoni i explicació del funcionament dels nous carrers pacificats; i
  • Berenar al parc de Joan Miró i oportunitat per a les persones que van assistir a l’acte de provar les bicicletes elèctriques de la flota de VAIC.

La jornada va resultar ser un èxit tant per la participació d'una trentena de persones com per les experiències compartides amb les persones tècniques i entre les pròpies persones usuàries.

Font: Ajuntament + Sostenible i VAIC Mobility.

Més notícies

PEUATPEUAT

Barcelona, reconeguda per les polítiques de sostenibilitat i governança del turisme

Bona governança de les polítiques urbanístiques i de turisme

La xarxa de ciutats patrimonials Atlas World Heritatge, en col·laboració amb la oficina UNESCO de Florència, ha reconegut com a bones pràctiques mundials de governança i de turisme el Consell de Turisme i Ciutat, el PEUAT (Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics) i el programa de mediació en habitatges turístics de l’Ajuntament de Barcelona. La xarxa, ha analitzat la sostenibilitat dels llocs urbans Patrimoni de la Humanitat en un informe temàtic sobre els reptes comuns, sota el títol de “Sostenibilitat dels llocs urbans Patrimoni de la Humanitat” (“Sustainability of the urban World Heritagesites”).

El Consell de Turisme i Ciutat és un òrgan de participació ciutadana, obert i divers, creat amb l’objectiu de debatre quin és el model de ciutat que volem i, per tant, quin és el desenvolupament turístic que més s’adiu amb la ciutat. El Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) regula la implantació d’establiments d’allotjament turístic, així com d'albergs de joventut, residències col·lectives d'allotjament temporal i habitatges d'ús turístic. I, ePrograma de promoció de la convivència en comunitats veïnals amb habitatges d’ús turístic proporciona un equip de mediació de conflictes per a comunitats veïnals amb habitatges d’ús turístic legals.

El regidor de Turisme i Indústries creatives, Xavier Marcé, ha valorat molt positivament “que es reconeguin els esforços de la ciutat per fer compatible el turisme amb les lògiques de sostenibilitat i de convivència i de polítiques d’habitatge”, i ha destacat que també és “una mostra clara i un reconeixement a la bona coordinació entre les polítiques urbanístiques i les de turisme a l’Ajuntament de Barcelona”.

Font i més informació al Servei de Premsa.

ZBEZBE

S'activa la ZBE Rondes de Barcelona 2020

Informa't i comença a canviar d'hàbits!

La zona de baixes emissions (ZBE), que entra en funcionament l’1 de gener del 2020, marcarà un abans i un després en la normativa dels cotxes a Barcelona i la resta de vehicles, ja que comportarà la prohibició als cotxes considerats més contaminants (sense etiqueta ambiental de la DGT) de circular per l’interior de la ciutat. A partir del 2020 els vehicles més contaminants tindran prohibit desplaçar-s’hi, fet que comportarà multes per als conductors que la incompleixin. Es calcula que el veto afectarà uns 50.000 vehicles, és a dir, un 20% de tot el parc mòbil de Barcelona. La Zona de baixes emissions Rondes Barcelona engloba els municipis de Barcelona (a excepció de la Zona Franca - Industrial i els barris de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes), l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs i parts d'Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat.

El perquè de les mesures es troba en la contaminació atmosfèrica que repercuteix de manera rellevant en la salut dels conciutadans metropolitans. La contaminació atmosfèrica és la responsable directa de més de 500.000 morts prematures l'any a Europa. La ZBE Rondes Barcelona és una mesura més per millorar la qualitat de l’aire que respirem, potenciant altres formes de moure’s per la ciutat que garanteixen una mobilitat segura, sostenible, equitativa i eficient. En l’actualitat, més de dues-centes ciutats europees tenen definides zones de protecció on s’apliquen mesures per preservar la salut de les persones.

Recomanem consultar el web Qualitat de l'aire, el web ZBE de l'AMB i la guia online de Beteve per conèixer tota la informació pràctica que has de saber (vehicles afectats, registre i autoritzacions, Mapa, inici, horari de restriccions, excepcions, infraccions, etiqueta ambiental de la DGT, alternatives, T-Verda, etc.).

plasTICSplasTICS

Coneixes la nova campanya per eliminar els plàsTICS?

Hàbits, gestos i rutines diàries que cal evitar!

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat la campanya PlàsTICS, amb l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte dels nostres petits gestos i hàbits quotidians (demanar bosses de plàstic al súper, utilitzar canyetes de plàstic, envasos de plàstic per posar-hi el dinar, comprar aigua envasada en ampolles de plàstic, etc.) sobre la problemàtica generada pel consum de plàstics d’un sol ús. Es van fabricar 4 escultures gegants amb resina de poliuretà -material reutilitzable i reciclable-, representant objectes de plàstic d'un sol ús, col·locades en diferents barris de la ciutat.

Segons un informe elaborat per l'ONG WWF, la regió del Mediterrani és la quarta productora de plàstic del món. En total, genera uns 24 milions de residus plàstics cada any i l'equivalent a 33.800 ampolles d'aigua es llencen cada minut al mar. Des de l'Ajuntament s'impulsen vàries iniciatives per reduir el consum de plàstics d'un sol ús: dependències municipals lliures de gots de plàstic d'un sol ús, got retornable a les festes majors i als quioscs de les platges, préstec gratuït de vaixella reutilitzable per entitats i associacions, campanyes de conscienciació i constitució de la Taula Plàstic Zero.

Font i més informació al web Plàstic Zero.

Residus taxaResidus taxa

Nova taxa de residus per millorar-ne el tractament, incrementar la recollida selectiva i reduir emissions

En un futur, qui recicli més pagarà menys

La nova taxa per a la recollida de residus generats en domicilis particulars entrarà en vigor a mitjan 2020 i es computarà al rebut del subministrament de l’aigua segons el tram de consum d’aigua de cada habitatge, com es fa actualment amb la taxa per al tractament de residus. Abans del 2025 aquesta taxa es transformarà progressivament, primer en l’àmbit dels districtes i després dels barris, en un sistema individualitzat de pagament, en què la quota que haurà de pagar cada llar variarà segons els residus que generi. Aquest sistema individual de pagament segons la generació de residus premiarà els veïns i veïnes que més reciclin i penalitzarà els que no ho facin. Les 19.165 persones usuàries dels punts verds fixes i mòbils de la ciutat es podran beneficiar d’un sistema de reducció de la taxa, de fins al 14%. L’ordenança fiscal de l’Ajuntament de Barcelona que regula la taxa de la recollida de residus generats en domicilis particulars preveu exempcions en 12.500 llars en risc de pobresa energètica, en compliment de la Llei 24/2015. D'aquesta manera, la taxa complirà el compromís de l’Acord metropolità pel residu zero per incorporar sistemes de pagament per l’ús del servei de recollida i la Directiva Europea per millorar la gestió de residus domèstics i els compromisos establerts en l’àmbit metropolità per incorporar sistemes de pagament per ús del servei de recollida. La normativa comunitària estableix que el 2020 la recollida selectiva ha de ser del 50% i s’ha d’incrementar un 5% cada cinc anys fins a arribar a un 65% el 2035.

El tractament de residus municipals és el responsable del 10,4% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de Barcelona, per tant la taxa contribuirà a accelerar l’acció per reduir aquestes emissions. Actualment la recollida selectiva a Barcelona a través de contenidors a Barcelona fa anys que es manté estable al voltant del 35-40%, la resta es diposita als contenidors de rebuig, la fracció més costosa de tractar, que no es recicla i que acaba en plantes incineradores. L’increment de la recollida selectiva implica abaratir els costos de gestió. La recaptació de la taxa, servirà per finançar una part de la nova contracta de neteja, que s’aplicarà el 2020, pendent d’adjudicació, i la implantació de contenidors intel·ligents.  I és que segons l’enquesta d’hàbits quotidians de l’àrea metropolitana de Barcelona, el 45% de barcelonins i barcelonins no recicla, per tant és imprescindible la introducció d’un canvi per canviar els hàbits en el context d’emergència climàtica que es troba la ciutat. Al conjunt de l’àrea metropolitana, 23 dels 36 municipis metropolitans ja han introduït la taxa de residus.

Font i més informació al Servei de Premsa.

Recursos / Recomanem

CESPACESPA

Guia de bones pràctiques d'eliminació dels plàstics d'un sol ús

Orientació amb alternatives més sostenibles

Des del Grup de Treball de Residus de Barcelona + Sostenible i en el marc de l’estratègia Residu Zero de l’Ajuntament de Barcelona, han recopilat un seguit de bones pràctiques per proporcionar als membres de la xarxa exemples de diferents actuacions que busquen la reducció de l'ús d'envasos de plàstic d'un sol ús o proposen alternatives més sostenibles.  

Comerços, entitats, empreses, associacions i organitzacions de tot tipus (com Aigües de Barelona, Zoo de Barcelona, Urbaser, Solidança, Fundació Formació i Treball, etc.) han participat al repte d'eliminar els plàstics d'un sol ús, i els seus exemples ofereixen orientació i ajuda a tothom que vulgui adherir-se.

Podeu descarregar la guia aquí i més informació al web Suma't al repte BEURE SENSE PLÀSTIC!

InheritInherit

Eines per un futur sostenible i saludable, EU INHERIT

Coneix solucions polítiques i pràctiques prometedores

Recomanem conèixer els resultats del projecte europeu INHERIT (INter-sectoral Health and Environment Research for InnovaTion) que, en el marc del Programa de recerca Horizon 2020, ha tractat d'estimular, polítiques, pràctiques i innovacions des de tres àrees: viure (espai verd i habitatge eficient energèticament), moure’s (transport actiu) i consum (consum i producció d’aliments) per modificar els actuals estils de vida amb iniciatives intersectorials que permetin assolir un triple guany: adreçar els factors crítics ambientals clau, millorar la salut i la reducció de les desigualtats en salut.

El fulletó resum recull els resultats rellevants per a professionals de diferents sectors (salut, medi ambient, alimentació, educació, energia, transports, etc.), per als responsables polítics a nivell europeu, nacional, regional i local, i per totes les persones que es puguin inspirar per prendre mesures. Els materials desenvolupats engloben tres eines: un model conceptual per ajudar al pensament sistèmic per a una governança integrada; quatre escenaris de futur positius del que podria semblar Europa el 2040; i una base de dades que proporciona quasi 100 casos de pràctiques prometedores en línia que contribueixin a la sostenibilitat ambiental, a una millor salut i a l'equitat entorn de la salut. Destaquem les 16 bones pràctiques de l'Estat Espanyol amb exemples com el cinturó verd i zona verda de Vitòria, els aliments ecològics als menús escolars de Madrid o la promoció d'estils de vida saludables d'Innobasque (l'Agència Basca per a la Innovació).

També s'han identificat deu recomanacions amb orientacions polítiques detallades amb exemples concrets per a diferents nivells de govern. Les quatre primeres cobreixen les àrees clau que INHERIT ha investigat (Accessibilitat a espais verds, Habitatge eficient energèticament, Transport actiu i Alimentació sostenible i saludable) i les altres sis se centren en temes transversals (Acció integrada, Orientació al sector privat, Compromís inclusiu de la comunitat, Suport a l'acció de baix a dalt, Canvi de conducta i Educació i formació).

Font i més informació al web INHERIT.

Agenda

FiraFira

Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària

20/12/2019

Nadal diferent per a una ciutat més habitable

Torna la cinquena edició de la Fira de Consum Responsable i d’Economia Social i Solidària, l’espai que, per Nadal, mostra a la ciutadania que és possible fer consum responsable i que l’economia social i solidària i de proximitat és ja una realitat a Barcelona. Organitzada per la Direcció de Serveis d'Economia Cooperativa, Social i Solidària i Consum de l’Ajuntament de Barcelona, la fira proposa i explica pràctiques concretes, de consum i d’hàbits quotidians en la vida de les persones que contribueixen a mitigar l’emergència climàtica. L’objectiu és reflexionar sobre les decisions que, com a consumidores, podem prendre per participar d’una economia que ha de fer una transició ecològica i energètica abans del 2030.

Aquest any es tornarà a fer un èmfasi especial en el consum responsable, els seus principis i les seves pràctiques, amb un estand de l’Espai Consum Responsable municipal i una programació específica a la carpa-escenari d’activitats de la fira. Hi ha programades un seguit d’activitats de reflexió i debat, actuacions musicals i de públic familiar, així com de sensibilització i promoció del consum responsable per a tota la ciutadania. Bona part d’aquestes activitats les programaran els projectes que participen en la fira, com a mostra del seu compromís i retorn social derivats d'aquesta participació. Hi podreu descobrir entitats i empreses que fan possible una economia social i solidària amb projectes viables i amb un alt retorn social i ambiental a barris i districtes. 

Font i més informació al web Nadal solidari i responsable.

Paper_reciclatPaper_reciclat

Taller "Guarnir el Nadal amb paper reciclat"

31/12/2019

Descobreix tot el procés en família!

Taller d'elaboració de figures de guarniments de Nadal a partir de pasta de paper reciclat. Es treballa tot el procés d'elaboració de la pasta de paper a partir de diaris vells. Amb l’ajuda de motllos i tints, els infants poden elaborar diferents guarniments.

A càrrec d’Argelaga. Edat recomanada: a partir de 4 anys.

Cal inscripció prèvia a través del web Biblioteques.

Taller COACTaller COAC

Taller infantil "La ciutat del futur"

27/12/2019

La importància de tenir cura del planeta

El el COAC organitza les activitats "La ciutat del futur. Quina ciutat del futur t'agradaria?" de la mà de Petits Arquitectes en el nou Festival de la Infància organitzat per Fira Barcelona i l'Ajuntament de Barcelona. En aquesta nova edició es mostarà especialment la importància de tenir cura de l’entorn recreant una ciutat on els infants podran aprendre jugant amb tota mena de professions i ajudarà a conscienciar els més petits, de manera lúdica, a tenir cura del planeta, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) impulsats per l’ONU. Els tallers fomenten els objectius marcats per la Llei de l'Arquitectura, que aposta per la promoció de la disciplina arquitectònica en l'edat escolar i busca "promoure l’educació sobre l’arquitectura, el patrimoni construït i les seves incidències sobre les condicions i la qualitat de vida".

Podeu consultar més informació del festival, dirigit a nens i nenes de 0 a 12 anys, al web de "La Ciutat dels Somnis".

Font: web del COAC.

Ramon MargalefRamon Margalef

Exposició "Ramon Margalef, ecòleg global”

10/12/2019

Centenari del naixement del científic més important de Catalunya

“Ramon Margalef, ecòleg global” s’emmarca dins els actes de celebració del centenari del naixement de Ramon Margalef, commemoració oficial de la Generalitat de Catalunya. L'exposició gira entorn la figura de Ramon Margalef amb pinzellades de la seva vida científica i personal. Margalef, un referent científic català i global, és àmpliament conegut en cercles acadèmics i institucionals, però és en gran part encara desconegut per al públic general. El relat es desenvolupa a partir de temes d'interès general en el moment actual, com ara el cicle de l'aigua, els canvis en el paisatge, el declivi dels recursos pesquers, la biodiversitat i altres. Margalef contribueix a l'estudi d'aquests temes, com es pot comprovar amb apunts biogràfics i comentaris seus. L’exposició s’estructura en sis mòduls.

  • El primer, Persona, introdueix l'exposició amb apunts biogràfics de la vida i obra científica de Ramon Margalef, a la vegada que també presenta el Premi Ramon Margalef d'Ecologia que la Generalitat de Catalunya va instaurar el 2004.
  • Producció Marina tracta el tema de la producció marina tenint en compte aspectes de sobrepesca, del funcionament de l'ecosistema marí, d'aqüicultura i de la proliferació de meduses. L'aigua vital tracta sobre la importància de l'aigua com a vehicle d'energia i nutrients en el funcionament dels ecosistemes i també la importància per als humans.
  • L'energia explica com l'energia solar posa en funcionament la biosfera, a través de la llum i la interacció amb el clima, i com s'escala l'ús de l'energia per part dels humans.
  • Biodiversitat desenvolupa el concepte de biodiversitat, els seus lligams amb altres paràmetres ecològics i evolutius i les tendències actuals d'extinció d'espècies amb les seves conseqüències per a la humanitat.
  • La nostra biosfera enfoca aspectes de la biosfera i la seva interacció amb els humans que la gestionen i modifiquen, amb reflexions mediambientals d'un Margalef madur.

Font i més informació al web Palau Robert.