Notícies
Revertir el malbaratament alimentari a institucions sanitàries, dos hospitals catalans recollits com a casos d'èxit
L'Hospital de la Vall d'Hebron, en transició cap a un nou model alimentari millorat en aspectes ecològics i socials, també reforça les pràctiques de prevenció i aconsegueix reduir el malbaratament alimentari.
A les institucions sanitàries el malbaratament alimentari pot assolir nivells del 25% dels aliments adquirits. Aquesta situació es pot revertir aplicant tot un seguit de recomanacions com millorar el sistema de planificació i gestió dels menús, la comunicació interna amb els pacients, major sensibilització i formació del personal o la quantificació regular dels residus orgànics a cuines i sales.
Són els resultats als quals ha arribat el projecte MECAHF desenvolupat per Health Care Without Harm (HCWH) Europe, amb el suport financer de la Comissió Europea.
El projecte també ha constatat l'existència de casos d'Hospitals europeus que ja estan implementant estratègies importants per prevenir i reduir el malbaratament alimentari a les seves instal·lacions.
Entre aquests es recullen els casos de l'Hospital Germans Tries i Pujol de Badalona i l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. Del primer n'assenyala l'optimització dels plats, la donació a entitats socials i el reciclatge de la fracció orgànica dels residus de cuina i cafeteria. Del segon se'n destaca l'esforç d’ajustar la dieta a les necessitats dels pacients i per millorar la comunicació i coordinació entre el personal de cuina i els pacients, així com haver estat pioner en avançar en el compostatge dels residus orgànics.
Més informació sobre aquest projecte la trobareu aquí