Notícies
Pla integral per reduir la contaminació atmosfèrica
Barcelona quedarà lliure dels cotxes més contaminants a partir del 2020
El Pla Integral de l'Estratègia contra la contaminació de l'aire és el resultat d'un any de debats entre experts, entitats veïnals, plataformes i entitats vinculades a la salut i l'ecologia per resoldre el problema de la contaminació atmosfèrica. El resultat és un protocol de 58 mesures del Programa de Treball com la restricció del trànsit i zones de baixes emissions. Els vehicles sense adhesiu de DGT, és a dir, aquells més contaminants, no podran circular per la ciutat en episodis puntuals d’alta pol·lució, en concret superació dels llindars d’òxids de nitrogen i partícules. L'any 2020 s’alliberarà la ciutat definitivament del trànsit d’aquest tipus de vehicles més contaminants.
Durant el 2015, la mitjana anual de diòxids de nitrogen (NO2) va augmentar un 11% i pel que fa a partícules (PM10), un 13%. També va créixer la presència de partícules més fines (PM2,5) en un 16%. Aquest increment està íntimament lligat amb l’increment de la mobilitat amb vehicles privats que ha sofert la ciutat. La contaminació atmosfèrica és causa de mort prematura en malalties cardiovasculars i cerebrovasculars, i també en malalties respiratòries i en càncer de pulmó. També contribueix a fer més severes altres malalties, com l’asma, la malaltia pulmonar crònica, la pneumònia, la insuficiència cardíaca, la coronària, la hipertensió arterial, la diabetis, entre altres.
Durant el 2017 s’iniciarà també un programa d'incentius per a la substitució dels vehicles més contaminants a canvi d’abonaments que facilitin i incrementin la utilització del transport públic, en coordinació amb altres administracions com l’AMB. S’incrementaran les mesures com ara amb la connexió del Trambaix i el Trambesòs, la culminació de la xarxa ortogonal de bus, l'impuls del pla de superilles i la pacificació del trànsit i l'augment dels quilòmetres de carril bici.
Dins del Pla es contempla també la voluntat d'establir una comunicació directa amb els ciutadans, per informar-los directament i aconseguir la seva complicitat en la lluita contra la contaminació atmosfèrica. Tot això s’articula a través de la web Què respires quan respires?
Font i més informació a Premsa i revista Sostenible.