Notícies
Nova publicació del PNUMA: "Contractació pública verda a la República de Corea"
Recomanacions envers la monitorització dels impactes positius d'experiències internacionals d'èxit
L’estudi, centrat en el cas exemplar de la política de contractació pública verda de la República de Corea, explora les diferents formes de monitoritzar els impactes positius de la compra verda de diferents experiències internacionals d’èxit: Japó, Massachusetts (Estats Units d’Amèrica), Holanda i Berlín (Alemanya). La publicació ha estat coordinada pel Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i KEITI (Institut de la Indústria i Tecnologia Ambientals de Corea) i redactat per Ecoinstitut SCCL i el Centre de Chungnam per a l'Economia i la Innovació Creatives de la República de Corea.
L'informe apunta recomanacions per millorar els enfocaments utilitzats en la política de contractació pública verda del govern de Corea i estimar els seus impactes i beneficis, ja que és un país que, des dels seu inicis, ha avaluat no només el seu nivell de compra verda sinó també els beneficis ambientals i econòmics associats. L'estudi suggereix, per exemple, la possibilitat d’estendre la mesura dels impactes ambientals més enllà del CO2 i d’utilitzar cada vegada més les calculadores de petjada de carboni que es podrien harmonitzar a nivell mundial. També proposa una forma alternativa de mesurar la creació de llocs de treball verds i d’estendre la mesura dels impactes a productes etiquetats amb eficiència energètica. Un capítol important de l’informe està dedicat a la possible contribució que un model d’equilibri general computable podria aportar a l’avaluació dels beneficis potencials de la compra verda.
La rellevància de la compra pública verda com eina estratègica per impulsar la sostenibilitat i transformar els mercats ja no es qüestiona, tal com ho prova l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) 12 de l’Agenda de Desenvolupament Sostenible 2030 que inclou un objectiu específic per a la seva promoció: el 12.7. “Promoure pràctiques de compra pública que siguin sostenibles, d’acord amb les polítiques i prioritats nacionals”. El PNUMA està activament involucrat en el marc del Programa de contractació pública sostenible One Planet amb el seguiment de la contractació pública sostenible i la mesura dels seus impactes, liderant el desenvolupament d’una robusta metodologia per mesurar l’indicador d’aquest ODS. Els resultats i conclusions d’aquest estudi ajuden a encarar els reptes pendents per garantir que la compra pública sostenible s’integri millor en polítiques de consum i producció sostenibles més àmplies i per mesurar els seus impactes per obtenir un major suport per a aquesta eina transformadora.
Podeu descarregar la publicació en el següent enllaç.