Notícies

Nova prova pilot d’ús de maquinària elèctrica en una obra municipal

25/04/2024

Resultats i conclusions de la remodelació dels Jardins de les Tres Xemeneies

maquinària elèctrica

La remodelació dels Jardins de les Tres Xemeneies, al Poble Sec, ha sigut la tercera prova pilot d’ús de maquinària elèctrica en una obra municipal. Aquesta iniciativa promoguda per BIMSA i que ha sigut possible gràcies a la col·laboració de les empreses implicades en els treballs, representa un pas significatiu en l’ambientalització de les obres municipals i en la descarbonització de l’Ajuntament.

Amb l’objectiu de comparar l’ús de maquinària elèctrica respecte la convencional i d’identificar les possibles dificultats, en aquesta obra només s’ha utilitzat maquinària convencional (a dièsel) en tasques puntuals per a les quals al mercat encara no n’hi ha d’elèctrica disponible. 

A continuació es detallen els principals resultats i conclusions d’aquesta remodelació:

  • Rendiment de la maquinària elèctrica: la maquinària elèctrica que actualment hi ha disponible al mercat pot emprar-se amb total garantia en aquest tipus de treballs.
  • Adaptació dels operaris: els treballadors s’han adaptat fàcilment a les màquines elèctriques. Tot i això, és imprescindible la seva formació sobre les noves pràctiques d'ús i manteniment. 
  • Soroll: no s’han observat diferències significatives entre el soroll ambiental típic de la zona i durant l’obra, excepte en casos puntuals. Per tant, l’impacte acústic d’aquestes màquines és pràcticament nul.
  • Emissions de CO2: les emissions es redueixen significativament, tot i que no s’ha pogut fer una comparació directa amb màquines de combustió equivalents.
  • Confort tèrmic: les màquines elèctriques no emeten calor, millorant el confort dels treballadors.
  • Subministrament elèctric: la principal dificultat identificada han sigut els tràmits administratius per a donar l’alta l’escomesa elèctrica. En aquest sentit, és clau la implicació de les administracions i les empreses licitadores per a poder agilitzar els tràmits i tenir l’escomesa a temps per l’inici de l’obra. Durant el temps que no es va disposar d’escomesa, es va optar per carregar les màquines amb grups electrògens i els resultats van ser satisfactoris (càrrega completa de la maquinària en un temps i consum raonables). 

Ara, l’objectiu és incorporar progressivament clàusules en els contractes d’execució de les obres municipals que promoguin l’ús de maquinària elèctrica per tal d’assolir que l’any 2030 el 50% de la maquinària utilitzada sigui de zero emissions.

Des del 2021 l’Ajuntament de Barcelona participa en el grup de treball sobre obres sense emissions del Big Buyers for Climate & Environment, una iniciativa de la Comissió Europea per promoure l’agregació de la demanda entre els gran compradors públics amb la intenció d’impulsar la innovació del mercat de béns i serveis sostenibles i innovadors. Al 2022 Barcelona es va adherir a una declaració conjunta amb altres ciutats per promoure una maquinària d’obres de zero emissions.

Així doncs, aquesta iniciativa no només representa un avanç per a una construcció més sostenible a Barcelona, sinó que també estableix un precedent per a altres ciutats que volen treballar per reduir l’impacte ambiental de les obres.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible