Notícies
Nova Directiva d’eficiència energètica dels edificis
La Directiva estableix l’objectiu de descarbonitzar tot el parc d’edificis per l’any 2050.
El passat 24 d’abril la Unió Europea va aprovar la Directiva (UE) 2024/1275 d’eficiència energètica dels edificis que estableix l’objectiu de descarbonitzar el parc d’edificis per l’any 2050. La Directiva determina diferents fites, accions i instruments per assolir l’objectiu, amb un termini de dos anys perquè els estats membres la transposin al seu ordenament jurídic.
Donat que actualment els edificis són responsables del 36% de les emissions de CO2 de la UE i que el 75% són ineficients des del punt de vista energètic, és necessària una renovació energètica del parc immobiliari a gran escala.
Així doncs, d’acord amb la nova normativa, a partir de l’1 de gener de 2030 tots els edificis de nova construcció hauran de ser de zero emissions, i pel que fa als edificis propietat d’organismes públics, a partir del 2028.
Aquests edificis hauran de ser altament eficients, generant la seva pròpia energia o necessitant-ne molt poca de la xarxa, i no podran utilitzar equips que funcionin amb combustibles fòssils durant l’ús de l’edifici. També caldrà avaluar el seu potencial d’escalfament global al llarg del cicle de vida.
Fins llavors, els estats membres hauran de garantir que els edificis nous siguin com a mínim de consum d’energia gairebé nul i que compleixen els requisits mínims d’eficiència energètica establerts d’acord amb l’article 5 de la Directiva. Quan els organismes públics prevegin ocupar un nou edifici del qual no sigui propietaris, hauran de procurar que sigui un edifici de zero emissions.
A més, s’haurà de promoure la implantació d’instal·lacions d’energia solar en edificis públics i no residencials nous amb una superfície útil superior als 250 m² abans del 31 de desembre de 2026. Aquesta mesura també s’aplicarà progressivament als edificis públics existents amb superfícies útils superiors a 2.000 m² (abans de finals de 2027), 750 m² (abans de finals de 2028) i 250 m² (abans de finals de 2030).
D’altra banda, la Directiva també exigeix un mínim d’instal·lacions de recàrrega per a vehicles elèctrics, en funció de la mida i ús de l’edifici, així com un mínim de places d’aparcament per a bicicletes.
Ara bé, el gran repte és la rehabilitació del parc d’edificis existents. Cada estat membre haurà d’elaborar un Pla nacional de renovació d’edificis basat en una anàlisi del parc a data 2020 i establir les polítiques i mesures necessàries per seguir avançant cap a la descarbonització.
Podeu consultar la Directiva en el següent enllaç.