Notícies

Monitorització energètica dels edificis municipals

16/07/2013

L'Agència d'Energia de Barcelona està portant a terme des de fa tres anys un projecte de monitorització del consum energètic de 30 edificis municipals.

Agencia Energia BCN

La ciutat de Barcelona consumeix uns 17.000GWh/any. Aquest valor inclou tots els sectors (habitatges, serveis, mobilitat, industrial, comercial, port i aeroport, etc.). Aproximadament, un 3% d’aquest consum correspon al consum de tots els serveis municipals que gestiona l’Ajuntament de Barcelona: edificis administratius, la gestió de residus, l'enllumenat de carrers, els mercats, poliesportius, biblioteques, centre cívics, l'Hospital del mar, el Zoo, el Palau Sant Jordi, Montjuïc, les piscines Picornell, etc.

Destaca l'elevat consum que representen les instal·lacions i els edificis respecte el total, ja que concentren més de la meitat del consum energètic municipal:

Consum Energetic Municipal

Aquest fet destaca respecte d'altres municipis on el consum més gran és l'enllumenat públic. És clar, per tant, que cal actuar sobre les instal·lacions i edificis per tal de reduir el consum.

Des de fa tres anys, l’Agència d'Energia de Barcelona, està contractant el subministrament i la instal·lació de sistemes de comptabilitat i de monitoratge energètic en equipaments municipals. Fins al moment han sigut objecte de monitoratge energètic 27 d’instal·lacions i es preveu que al llarg del 2013 se’n faci monitoratge de 3 més.
 
La finalitat de la línia estratègica de monitoratge i comptabilitat energètica dels edificis i equipaments municipals és la de conèixer en detall els consums energètics dels edificis i d’aquesta manera, prioritzar i implantar les mesures més adequades d’estalvi, eficiència i energies renovables. Només coneixent els consums es pot estalviar i si cal, optimitzar en la inversió en mesures d’estalvi i en sistemes de generació renovable.

A part dels 30 edificis que estaran monitoritzats a finals de l’any 2013, també s’estan monitoritzant 35 instal·lacions fotovoltaiques municipals (de les 50 que ha implantat l’Ajuntament) i una instal·lació mini eòlica a l’edifici Pujades de REGESA.

El monitoratge en l’àmbit energètic esdevé una prioritat per a l’Agència d'Energia de Barcelona. La majoria d’aquests monitoratges sorgeixen de la inversió que fa l’Agència tot i que, el Districte d’Horta Guinardó, per exemple, va invertir en l’obra de monitoratge de tres edificis, a partir de projectes executius desenvolupats per l’Agència d'Energia de Barcelona. El monitoratge complet d’un edifici pot costar entre 10.000 i 25.000€ tot depenent de la complexitat i el detall que es desitgi.

L’objectiu d’aquesta plataforma Web és visionar el màxim d’edificis i instal·lacions i que serveixi per als gestors i responsables de manteniment de cada districte i sector per conèixer en continu el seu consum.

Addicionalment, l'Ajuntament està impulsant un projecte d'edificis i illes de casa autosuficients. Mesurar el nivell d'autosuficiència requereix disposar d'una eina de monitoratge que analitzi de forma continua el consum de l'edifici així com la capacitat que té per generar energia.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible