Notícies
Incrementa la compra responsable de fusta de l'Ajuntament de Barcelona
El 89% de la fusta municipal adquirida durant el 2015 disposa de certificat de gestió forestal sostenible
Recentment s'ha publicat l'Informe sobre la compra responsable de fusta a l'Ajuntament de Barcelona (2015). El document és el resultat de la recopilació d'informació realitzada des del Programa Ajuntament + Sostenible sobre les compres de fusta i productes derivats portades a terme pels diferents departaments de l'Ajuntament durant l'any 2015.
D'acord amb les dades rebudes, durant l’any 2015 el conjunt de dependències municipals va adquirir un total de 335,91 m³ de fusta. Destaca l’alt percentatge de fusta adquirida amb certificació de gestió forestal sostenible segons els sistemes FSC i PEFC, que augmenta any rere any.
El 89,5% de la fusta municipal adquirida durant el 2015 disposa de certificat de gestió forestal sostenible, el que significa un increment d’un 11,5% respecte a l’any anterior.
El consum de fusta tropical representa un 5% del consum total i s’utilitza quasi exclusivament per a mobiliari urbà i altres elements exteriors; el 87,1% de la fusta tropical adquirida disposa de certificat de gestió forestal sostenible FSC i un 12,9% no en disposa.
Amb l’entrada en vigor de la Instrucció tècnica per a l'aplicació de criteris de sostenibilitat en la fusta (2015) s’ha fet un pas endavant en assolir l'objectiu municipal d'adquirir el 100% de fusta d'origen forestal sostenible i millorar el sistema de seguiment i de verificació de la fusta adquirida, especialment pel que fa a la protecció del major risc que es pretén prevenir, que és el consum de fusta tropical sense certificació.
La nova política de compra responsable de fusta de gestió forestal sostenible de l'Ajuntament (2015) defineix nous objectius municipals com són el foment de la fusta com a material de construcció, la diversificació d'espècies i l'ús de fusta local.
BIMSA, amb el 75% del total de la fusta adquirida, es confirma com a principal comprador de fusta municipal. Cal destacar de les seves 16 obres incloses en l’informe el Casal Can Portabella, la primera obra feta amb estructura de fusta (corresponent al 52% de la fusta comprada per BIMSA).
Can Portabella és un primer exemple de com, amb la progressiva implementació de models més sostenibles de construcció, augmenta l’ús de la fusta per diferents subsistemes constructius, com a element estructural, per tancaments i per a acabats.
L'informe destaca també que de la fusta no certificada utilitzada en obres de BIMSA, un 10,6%, correspon a l'ús de fusta per a encofrats (reutilitzats) i fusta no massissa d'elements altament industrialitzats, com portes o mobiliari interior.
Cal destacar que els esforços de formació, coordinació i millora del sistema de seguiment de la compra de fusta, realitzats de forma conjunta entre els responsables del Programa A+S i els responsables de BIMSA, han fet que, durant el 2014 i 2015, hagi augmentat notablement tant la informació respecte a les diferents partides d'obres d'edificació, com el grau d'exigència i de qualitat de la documentació aportada pel que fa a l'origen sostenible de la fusta, mitjançant el lliurament de les factures o albarans on es detalla la quantitat de fusta adquirida i el seu origen sostenible, seguint l'exemple de Parcs i Jardins.
Per assolir els nous objectius municipals d'adquirir el 100% de fusta d'origen forestal sostenible, es reforçaran les línies d'informació i formació. També s'està treballant en l'establiment d'un sistema de seguiment continu i automàtic, en compliment de la Instrucció tècnica per a l'aplicació de criteris de sostenibilitat en la fusta (2015).
Per a conèixer els detalls de l'informe, podeu descarregar-lo mitjançant aquest enllaç.