Notícies
Entra en vigor el nou Reglament de Disseny Ecològic per a Productes Sostenibles
Una de les innovacions destacades d’aquest reglament és el Passaport Digital de Producte
El passat 18 de juliol va entrar en vigor el nou Reglament de Disseny Ecològic per a Productes Sostenibles (ESPR, per les seves sigles en anglès), que substitueix la Directiva de Disseny Ecològic 2009/125/CE. Aquest reglament, de compliment obligatori per als productes que es posin en el mercat europeu (a diferència de les ecoetiquetes ambientals, que són voluntàries), estableix un marc per a la definició de requisits de disseny ecològic específics per a gairebé totes les categories de béns físics, amb algunes excepcions com els aliments, pinsos i medicaments, entre d’altres.
Els grups de productes considerats prioritaris pel seu impacte ambiental inclouen ferro i acer, alumini, productes tèxtils, mobles, pneumàtics, detergents, pintures, lubricants, productes químics, productes relacionats amb l’energia, productes TIC i electrònica.
L’objectiu del ESPR és millorar la circularitat, l’eficiència energètica i altres aspectes ambientals dels productes comercialitzats a la Unió Europea. Els requisits de disseny ecològic inclouen criteris com la durabilitat, la reparabilitat, l’eficiència en l’ús de recursos i energia, la reducció de substàncies que dificulten la circularitat, així com l’augment del contingut reciclat i la facilitat de reciclatge. Els requisits concrets per a cada producte o grup de productes amb característiques similars s’aniran desenvolupant progressivament mitjançant actes delegats, els quals s’hauran d’adoptar abans del 19 de juliol del 2025, data a partir de la qual podran iniciar la seva entrada en vigor.
Una de les innovacions destacades d’aquest reglament és el Passaport Digital de Producte, una mena de carnet d’identitat digital per a productes, components i materials amb informació detallada sobre la sostenibilitat i altres característiques ambientals. Aquest passaport inclourà dades sobre el rendiment tècnic del producte, informació sobre els materials i el seu origen, així com aspectes relacionats amb la reparabilitat, la reciclabilitat i els impactes ambientals durant el seu cicle de vida. La informació facilitarà que consumidors, fabricants i administracions puguin prendre decisions més informades en relació amb la sostenibilitat i el compliment normatiu. El passaport serà obligatori per als grups de productes prioritaris mencionats anteriorment, segons els requisits establerts en actes delegats.
El Reglament també estableix, a partir del 19 de juliol de 2026, la prohibició de la destrucció de determinats productes de consum no venuts (roba, calçat i accessoris de vestir).
Pel que fa a la contractació pública, el reglament preveu que la Comissió Europea estableixi requisits mínims obligatoris a través de futurs desenvolupaments normatius per tal d’afavorir la selecció dels productes ambientalment més sostenibles. Aquests requisits mínims no són obstacle per tal que les administracions públiques estableixin requisits ambientals més ambiciosos. A més d’especificacions tècniques o condicions d’execució i també es podrà exigir que s’estableixin criteris d’adjudicació obligatoris, amb una ponderació mínima entre el 15 i el 30%. S’estableix un percentatge mínim de contractació pública amb criteris ambientals del 50%.