Notícies

Construcció d'habitatges protegits íntegrament de fusta

11/04/2017

Edificis sostenibles, el futur per abordar els problemes energètics globals

Borda1

Al districte de Sants-Montjuïc, dins els confins de l'antic complex fabril de Can Batlló, la cooperativa La Borda ha començat a construir un bloc de 28 pisos –de set plantes i 24 metres d'altura– en règim de cessió d'ús, una fórmula de propietat col·lectiva contraposada a la individual –més en ús– i molt basada en el concepte de comunitat. 

L'Ajuntament de Barcelona ha cedit el solar a La Borda per un període de 75 anys, prorrogables a quinze més, i tots els pisos seran protegits. El finançament de la construcció s'ha fet per vies alternatives mitjançant aportacions dels socis, aportacions voluntàries i amb préstecs que aniran pagant mensualment els seus ocupants. L’edifici és pioner en noves polítiques públiques d’habitatge, ja que ha fet sortir a concurs a Barcelona set solars municipals per a la construcció d’edificis cooperatius amb característiques similars.

L'obra, desenvolupada per l'equip d'arquitectes La Col, es farà ínLaBorda2tegrament amb fusta, de fiabilitat més que contrastada i que ofereix grans prestacions mediambientals. Concretament es preveu una reducció de la demanda energètica, un disseny bioclimàtic (nivells d'aïllament per sobre de la normativa, màxim aprofitament solar, ventilació creuada, galeries a sud, pati cobert) i un confort climàtic adient (proposta de nivell de confort a partir de les enquestes a les futures usuàries). Josep Maria Montaner, Regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, va valorar l’esforç comunitari, l’arrelament territorial i la vessant ecològica del projecte.

Un altre projecte holísticament verd i sostenible és el nou Ajuntament de Melbourne, el CH2 (Council House 2): el primer edifici a Austràlia a obtenir la distinció de 6 estrelles del Green Building Gouncil d'aquest país. Gràcies aCH2_2 la innovació i a la tecnologia emprada té un sistema de renovació d'aire que elimina molt eficientment la calor generada mantenint el nivell de confort. Destaca la façana oest que té una pell protectora de lames de fusta reutilitzada que protegeix del sol de la tarda i al mateix temps permet tenir vistes a l'exterior i que penetri la llum natural.

Mitjançant un sistema CH2_1automàtic programat en funció de les estacions, les lames romanen completament obertes quan la incidència solar no és directa i es tanquen únicament quan el sol està a l'oest. Així mateix els motors de les lames funcionen amb oli vegetal i l'energia que necessiten s'obté de panells fotovoltaics col·locats a la coberta.

Font: Cooperativa La Borda i revista Arquitectura y Empresa.

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible