Notícies
Catàleg d'experiències locals sobre economia circular
21 experiències impulsades des de l'àmbit local a nivell nacional i internacional
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat ha publicat el dossier: Impuls local a l'economia circular i verda ! Catàleg d'experiències. El catàleg pretén ser una mostra no exhaustiva de 21 experiències que exemplifiquen com els ens locals poden impulsar canvis a nivell d'administració pública local com per impulsar models de producció i consum circulars, en municipis i regions de dimensions molt variables i en contextos molt diversos.
Les fitxes de casos s'estructuren de forma similar i permeten obtenir una visió general de quina estratègia circular han aplicat: ecodisseny, reutilització, manteniment/reparació, servitització, simbiosi industrial, economia col·laborativa, remanufactura o valorització. Destaquem el cas de la central de compres de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) que impulsa criteris de circularitat en la compra pública. Actualment, 1.145 ens locals fan ús d'aquesta eina per aconseguir estalvis econòmics a través d'economies d'escala, més seguretat jurídica, estalvis administratius i transparència alhora de fomentar polítiques de sostenibilitat, gràcies a la incorporació de criteris i clàusules de circularitat a diferents nivells del sistema de compres (objecte, criteris de selecció, criteris d'avaluació i clàusules d'execució).
Fruit d'aquestes experiències s'en deriven 6 aprenentatges clau pel món local:
- L'impuls a l'economia circular és un fenòmen global, que s'observa arreu del planeta
- Els ens locals, independentment de la seva mida, poden impulsar l'economia circular
- El paper del món local és clau en l'impuls de l'economia circular, com agent protagonistsa i com a impulsor de models de producció i de consum circulars
- Les estratègies d'economia circular que es poden impulsar són múltiples
- Els beneficis econòmics, ambientals i socials deriats de l'impuls a l'economia circular són evidents
- Per aconseguir-ho, és essencial la col·laboració multi-agent: sector públic, sector privat, tercer sector, centres de coneixement i ciutadania.
Els continguts presentats en aquest document s’alimenten de l’experiència dels autors així com dels municipis participants en el cicle de Tallers organitzat en el marc del Pla de treball 2016-2019 d’Economia Circular i Verda al Món Local, promogut per la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat amb el suport de la Fundació Fórum Ambiental. Alhora, es tracta d'un document que complement la guia Economia circulari verda al món local: Com passar a l'acció i enes per als ens locals i els Materials de suport en l'àmbit de la comunicació per als ens locals.
Font i més informació al web Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.