Notícies
Barcelona es compromet amb els objectius de l’Agenda 2030
Vol ser una ciutat resilient, habitable, amb zero emissions i pobresa zero l’any 2030
Des del Programa A+S s'impulsa la gestió sostenible i l'ús eficient dels recursos naturals per assolir l'Objectiu 12: Garantir modalitats de consum i producció sostenibles dels Objectius de Desenvolupament Sostenible establerts per les Nacions Unides. Així mateix, l'Ajuntament de Barcelona, a finals de juliol, va traslladar al govern espanyol el seu compromís envers la consecució dels 17 ODS i de l'Agenda 2030 per transformar el món. La tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, es va reunir a Madrid amb Cristina Gallach, Alta Comissionada del govern espanyol per a l’Agenda 2030, per traslladar-li “la voluntat decidida” de Barcelona de complir amb l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per a fer front als grans reptes en matèria de lluita contra les desigualtats, creixement inclusiu i lluita contra el canvi climàtic”, a través dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Amb aquesta reunió a Madrid, es va voler crear un marc de treball estable entre l’Ajuntament de Barcelona i l’Estat, que ajudi a les dues administracions a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a través de l’Agenda 2030. “Les ciutats hem de ser actors determinants per abordar aquesta Agenda 2030, i Barcelona vol liderar la transició digital, energètica i la coordinació territorial necessàries per tenir una ciutat resilient, habitable, amb zero emissions i pobresa zero l’any 2030”, va destacar Bonet a la sortida de la reunió. Les dues responsables de coordinar les actuacions que donin compliment als objectius de desenvolupament sostenible es van emplaçar a cercar sinergies i estratègies de col·laboració que permetin una implementació eficaç de l’Agenda 2030 tant a l’Ajuntament de Barcelona com a la ciutat per lluitar contra les desigualtats, garantir un creixement inclusiu que permeti dibuixar un horitzó de pobresa zero i fer front a l’emergència climàtica.
L'Agenda 2030, és el compromís assumit l’any 2015 per 193 països de les Nacions Unides, que consta de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible que han d'adoptar tots, ja siguin rics, pobres o d'ingressos mitjans, per promoure mesures per a la prosperitat alhora que protegeixen el planeta. Els països, i les regions i ciutats, tenen la responsabilitat primordial de fer el seguiment dels progressos aconseguits en el compliment dels objectius per acabar amb la pobresa, afavorir el creixement econòmic, lluitar contra el canvi climàtic i promoure la protecció del medi ambient, entre d'altres. La localització dels ODS és el procés que té en compte el context subnacional en el compliment de l’Agenda, des de la definició dels objectius, la incidència i la sensibilització, fins a la implementació i l’ús d’indicadors per a mesurar i avaluar el procés. Localitzar no significa un canvi radical, sinó una oportunitat per a reorientar les prioritats i polítiques locals, i demostrar el rol dels municipis en la reducció de desigualtats i en l’assoliment dels ODS a nivell nacional i global.
Font i més informació: Servei de Premsa i Nacions Unides.