Notícies

Actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2023-2030

04/10/2024

La nova revisió destaca per establir objectius més ambiciosos per avançar cap a la descarbonització i la transició ecològica

PNIEC

Aquest setembre el govern espanyol ha presentat l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2023-2030. Aquesta revisió destaca per establir objectius més ambiciosos per avançar cap a la descarbonització i la transició ecològica:

  • L’objectiu de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle previst pel 2030 passa del 23% al 32%.
  • L’objectiu de consum final d’energia renovable augmenta fins al 48%, amb un 81% per a la generació elèctrica.
  • Pel 2030 es preveu la instal·lació de 76 GW de fotovoltaica (amb 19 GW d'autoconsum), 62 GW d'eòlica, 22,5 GW d'emmagatzematge i 12 GW d'electrolitzadors per obtenir hidrogen renovable.

Entre les mesures previstes per assolir aquests objectius, la contractació pública juga un paper fonamental.  Per assegurar que la compra pública incentiva la inversió en noves infraestructures de generació renovable, en la contractació d’energia elèctrica per part de l’Administració General de l’Estat es passarà d’exigir garanties d’origen renovable a la implantació de mecanismes d’adquisició d’electricitat d’origen renovable mitjançant acords de compra a llarg termini que incentivin noves instal·lacions, així como fórmules innovadores que permetin, entre altres, la instal·lació de sistemes de generació d’autoconsum en els edificis públics.

D’altra banda, per tal de reduir el consum d’energia final del sector públic un 1,9% anual a partir del 2025, caldrà assegurar una contractació pública energèticament eficient, introduint criteris de sostenibilitat i eficiència energètica en l’adquisició de béns, així com en la contractació d’obres i serveis. 

En aquest sentit s’inclouen mesures com la incorporació de clàusules relacionades amb l’eficiència energètica i l’economia circular en els contractes públics, incorporar la petjada de carboni en la contractació, l’optimització de l’ús dels edificis públics i la creació d’un inventari de cobertes i altres infraestructures amb potencial energètic. També es preveu la instal·lació de sistemes fotovoltaics i de subministrament i emmagatzematge d’energia en el parc d’edificis públic, així com l’avaluació de la viabilitat de contractar mitjançant contractes de rendiment energètic. 

La implementació d’aquestes accions es farà a través del Pla de mesures d’estalvi i eficiència energètica per a l’Administració General de l’Estat i dels Plans d’estalvi i eficiència energètica per a les comunitats autònomes i administracions locals. 

En l’àmbit de la mobilitat es considera la contractació pública ecològica de vehicles i serveis de transport.

En aquesta línia, des del 2015 l’Ajuntament de Barcelona compta amb una sèrie d’Instruccions de contractació on es defineixen els criteris ambientals que cal introduir en la compra i contractació de productes i serveis. En concret, la Instrucció per a l’aplicació de criteris de sostenibilitat en el subministrament d’electricitat estableix l’obligatorietat de contractar electricitat verda amb garantia d’origen, entre d’altres criteris.  

D’altra banda, el Programa per un Ajuntament Neutre en Carboni, amb l’objectiu d’accelerar la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) derivades de l’activitat pròpia de l’Ajuntament de Barcelona i assolir la neutralitat en carboni, inclou mesures per reduir el consum energètic dels edificis municipals, les flotes de vehicles i els serveis a la via pública. També es considera la implantació d’energies renovables en equipaments municipals i a la via pública, així com la descarbonització de les obres municipals i de la contractació en general. 

Subscriu-te al bulletí!

Aquí et pots subscriure al Butlletí Ajuntament + Sostenible